Индонезия впечатлена от фестивалите на Созопол

Посланикът не скри любопитството си към възможността да бъдат построени голф игрища

Много съм впечатлен от фестивалите, които се провеждат в Созопол, особено от Аполония. Фолклорен състав от Индонезия участва във Международния фолклорен фестивал в Бургас, но проявявам голям интерес и към възможностите за участие във фестивалите на Созопол. Индонезия и България имат дипломатически връзки още от 1958 година, но моята мисия сега е да създадем добри отношения и в икономическата и културната сфера.

Това заяви посланикът на Индонезия у нас Бунян Саптомо по време на официалната си среща  с кмета на Созопол Панайот Рейзи. Негово Превъзходителство бе придружен от съпругата си Апрелия.

Кметът Рейзи запозна госта с историята на града и възможностите му като туристическа дестинация. Созопол предлага освен морски туризъм още културен, исторически, поклоннически, ловен туризъм и развива успешно и конгресен туризъм. Общината е привлекателна и за инвеститорите, заради съчетанието на море с планина.

Посланикът не скри любопитството си към възможността да бъдат построени голф игрища, а така също и фолклорни състави са вземат участие във фестивалите на Созопол още следващата година.

"Изключително съм впечатлен от историята на Созопол, самият аз имам интерес към историята, но това което разбрах за Созопол е много сериозно и ще направя всичко възможно да науча повече", сподели посланикът. Той получи подарък от кмета История на Созопол от Божидар Димитров и уверението,че фолклорни групи ще участват във фестивалите на Созопол.

"Освен фестивалите,които са вече 10, общината създаде и културен продукт, който привлича много туристи. Всеки ден в града има концерт, изложба, театрална постановка или кинопрожекция, които са безплатни и туристите могат да посещават. Така ние не само привличаме интереса към Созопол, но и подпомагаме българското изкуство и култура" заяви  кметът.

В знак на приятелство и бъдещи добри взаимоотношения посланик Саптомо подари почетен знак на Индонезия, известна още и ката страната на хилядата острови. С голям интерес посланикът и неговата съпруга разгледаха Археологическия музей и археологическия комплекс "Св. Николай Чудотворец". Индонизийските гости бяха впечатлени от църквата Света Богородица и споделиха, че красивата дърворезба на иконостаса много прилича на дърворезбите на остров Бали.