Тираджията убиец остава в ареста

Румънецът Мариан Вилку причини тежката катастрофа край гара Яна

Съдът остави в ареста румънския шофьор Мариан Вилку, който причини тежката катастрофа край гара Яна, съобщи Фокус. Ако има обжалване пред Софийски апелативен съд, то ще се гледа на 29 август.

Несъобразена с пътната обстановка скорост на румънската цистерна е причина за пътния инцидент, станал преди два дни на стария път на автомагистрала "Хемус". Това сочат събраните данни на разследващите инцидента, при който загинаха двама души, а петима бяха тежко ранени.

45-годишният румънски гражданин, водач на тежкотоварния автомобил, беше задържан след катастрофата за 72 часа.

От прокуратурата твърдят, че румънският товарен автомобил се е движил със 118 км./час. За тази скорост опасната зона за спиране е 160 метра, обясни съставът на Софийски градски съд.

Мариан Вилку пожела да бъдат иззети данните от тахографа, от които ще се види скоростта.

"Ако съм се движил с тази скорост, щях да получа съобщение на самия апарат. Желая да бъде взета по-лека мярка", каза румънецът.

Въпреки че шофьорската книжка на Вилку е иззета и според защитата няма опасност подсъдимият да се укрие, съдът наложи най-тежката мярка задържане под стража на румънския гражданин. За подобен вид престъпление присъдата е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Обвинението смята, че са събрани достатъчно доказателства - свидетелски показания, протокол от оглед на местопроизшествието и други, за обосновано предположение, че Мариан Вилку е извършил престъплението.