Семейства изоставят възрастни родители в бургаската болница

МБАЛ - Бургас търпи загуби заради пациенти без осигуровки

Напоследък много хора изоставят възрастни родители и близки на отглеждане в болницата. За 2012 година тези случаи са 5. Според медиците, освен трудното лечение, ставало почти невъзможно да бъдат убедени близките им да си приберат излекуваните хора.

"Има много ситуации – например след инсулт, когато човекът е вън от опасност, но не може да се обслужва сам. Нужни са му грижи в чисто битов план. Тези грижи може да продължат месеци, а може и до края на живота му. Някой трябва да помага на този човек, да го гледа. Именно в такива ситуации често се сблъскваме с нежеланието на близките да приберат пациента", казаха от Спешното отделение.

Тъй като към новосъздадения хоспис към болницата има огромен интерес, лекарите се надяват броят на изоставените в здравното заведение да намалее.

Пациенти няма да бъдат сприани от лечение, заради неплатени здравни осигуровки или липса на средства, твърдят от ръководството на МБАЛ – Бургас. Същевременно обаче от там отчитат средно-месечни загуби в размер на 10 000 лева от поемането на пациенти, попадащи в категорията социално слаби.

"Ние сме гръбнакът на здравеопазването в региона и не можем да си позволим да не приемаме пациети. Нещо повече – ние приемаме всички социално слаби, неосигурени пациенти, които не могат да попаднат в частна болница. И съответно търпим загуби от това", обясниха от ръководството на здравното заведение.

Средно в рамките на 22 дни през болницата реминавали за лечение между 8 и 10 подобни случаи на хора, котио са в тежко състояние, но без здравно-осигурителни вноски.

"Стараем се и правим постъпки пред социалните служби. Когато човекът е социално слаб и това се докаже, а ние сме изпълнили клиничната пътека, тогава Агенцията за социално подпомагане се разплаща с нас. Но при голяма част от случаите е трудно да си възстановим парите", обясниха още лекарите.