Мостът и остров Света Анастасия готови до месец

30 европроекта реализира в момента община Бургас

До 20 септември е срокът за приключване на строителните дейности на Моста и сградите на остров Св. Анастасия. В рамките на проекта има заложени два опознавателни тура. По този начин местната администрация ще запознае туроператорите с новия продукт, който ще предложат следващия сезон в Бургас, предаде радио "Фокус".

"В момента се работи много усилено и по двата обекта. В четвъртък имаше проверка и на двете места от страна на екипа. Строителите се опитват да наваксат закъсненията, за да могат до 15 септември да свършат работа, след което да влязат приемателни комисии", посочи зам.-кметът по Европейски въпроси Атанаска Николова. Тя призна, че амбициите им обектите да са готови за това лято не са се оправдали заради забавянето на ремонта през зимата.

"За нас като община е разочароващ фактът, че оперативни програми, основно насочени към изграждане на модерна инфраструктура в общините през следващия програмен период 2014-2020, ще са със занижен бюджет", каза Николова. Това са ОП "Околна среда" и "Региони в развитие", приемник на текущата – "Регионално развитие".

Николова се надява, че община Бургас ще успее да защити достатъчен финансов ресурс, защото подготвените проекти по тези две оперативни програми, са много важни за града. "Изключително важни са усилията на правителството към подготовката за следващия програмен период. Община Бургас започна работа по подготовка на проектите за него още от миналата година. Сега продължаваме. На последното си заседание Общинският съвет прие Интегриран план за градско възстановяване и развитие, който дава основните обекти и приоритети за реализиране през следващия програмен период.

Ние действително сме подготвили много амбициозна рамка с готови проекти, които са от огромно значение за развитието и благоустрояването на града, за повишаване качеството на живот на бургазлии. Ние сме изключително заинтересовани от процеса на подготовка и съответно на осигуряване на средствата за следващия програмен период", посочи Николова.

30 европроекта реализира в момента община Бургас

30 европректа реализира в момента община Бургас. Администрацията не позволява в рамките на изготвените графици да има забавяне.

"Разбира се неминуемо сезона се отразява, но и от друга гледна точка политическата обстановка също оказва влияние на управляващите органи и на междинните звена, през които минава контрола и верисификацията на средствата. Има малко забавяне. Не са така динамични процесите и кратки сроковете както бяха да кажем в края на 2012 и началото на 2013 г., но засега нещата не се отразяват негативно на нашите срокове на изпълнение на проектите", каза тя.

В момента усилията са насочени главно към най-големия за общината проект, този за Интегриран градски транспорт. По него са предвидени много мащабни и разнородни дейности, които трябва да се случат до 2015г. В момента се провеждат съгласувателни процедури с МРРБ по одобряване на вече изготвените инвестиционни проекти за бързата автобусна линия и за велосипедната мрежа.

"Надяваме се на съдействие от страна министерството, за да може да започне и тази основна дейност по проекта. В момента усилията ни са насочени към ускоряване на тези дейности по този проект, който е много важен за града. Когато се осъществят всички качеството на публичния транспорт в Бургас ще е на много по-високо ниво", завърши заместник кметът.