Дефицитът не бива да надхвърля 3%, смята Дончев

"Страната трябва да е стабилна, европейските пари не са рента"

Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев заяви, че има няколко изисквания, които държавата трябва да спазва, за да получава европари.

"Най-базисното условие е да докажем, че България има системи и институции, които могат да харчат парите както трябва, без да допускат злоупотреби. Второто важно условие е страната да е финансово стабилна, а дефицитът да не надхвърля 3%", посочи депутатът в ефира на Нова телевизия.

Освен това трябва да продължат реформите в сферите, за които се отпускат европейски пари.

Томислав Дончев обясни, че ако до 2016 година не сме напреднали с реформите, страната губи възможността да се ползва от парите в съответните сфери. Той каза, че целият обем пари, от които България ще може да ползва през програмния период 2014-2020, са 15 милиарда евро, като голяма част от тях са за земеделие. За парите по оперативните програми средствата досега са по-малко от 6,9 милиарда евро.

"Европейските пари не са рента. Когато коментираме сигурни и несигурни пари, няма нито едно евро, което да е сигурно. Всичките пари до последния евроцент са под условие”, твърди още бившият министър по еврофондовете.

Той смята, че сегашните управляващи искат да си направят предварителна застраховка, като казват, че средствата са по-малко. Дончев обясни, че средствата за следващия програмен период са много повече от 7,125 милиарда евро. "Това са по цени от 2011 година. Когато се пресметнат към цени 2020 година, техният обем ще нарасне с поне 500 или 600 милиона евро, защото ще са съобразени с инфлацията, която ще се натрупа за следващите години."