Протестиращи дават Каймаканов на прокурор заради фирмите му

Протестиращите сезират обвинението и комисията за това, че губернаторът грубо нарушава Закона за администрацията

Част от пловдивските протестиращи срещу правителството на Орешарски и назначаването на Венцислав Каймаканов за областен управител от квотата на ДПС, сигнализират Районна прокуратура и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси срещу Каймаканов.

"Г-н Венцислав Каймаканов бе назначен за областен управител на Пловдивска област на 13-ти юни 2013 г. с акт на Министерския съвет на Република България. От тази дата той е в грубо нарушение на Закона за администрацията – чл.2 т.т. 1.2 и 3 и чл. 19 ал. 3 т. 2 и 3, които императивно не позволяват на областните управители "да упражняват търговска дейност или да са управители, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски посредници, ликвидатори или синдици", както и "не могат да са членове на органи на управление или контрол на търговски дружества или кооперации", пишат протестиращите.

До 10 август 2013г. името на Венцислав Каймаканов според Търговския регистър и ДАКСИ фигурира като съдружник в търговските фирми "Молкерай", "Флекспринт" и "Агрола Био", а дяловете "Инвест билдинг" е продал едва на 17 юни 2013г. на брат си, т.е. след назначаването му за областен управител.

"Каймаканов грубо и безпардонно нарушава Закона за администрацията и изпада в очевиден конфликт на интереси", пишат авторите на сигнала и продължават: "Освен това има основателни съмнения, че Венцислав Каймаканов е собственик на "Ромулос трейд лимитид", регистрирана на Британските Вирджински острови, "Барбела тръст", регистрирана във Вадуц, Лихтенщайн и "Десентия лимитид", регистрирана на Сейшелските острови".

Гражданите завършват документа с призива: "Уважаеми Господа, с настоящия сигнал Ви призоваваме да извършите проверка на сочените факти и след като се убедите в истинността им, да наложите предвидените в закона санкции на Венцислав Каймаканов, включително да постановите неговото отстраняване от заеманата длъжност – областен управител на Пловдивска област".