Проектът за мегакомплекс на "Корал" – с едно разрешително по-малко

Съдът потвърди окончателно решението на строителния надзор за незаконна строителна виза

Проектът за огромен ваканционен комплекс на един от последните незастроени плажове по Южното Черноморие – "Корал", е с едно разрешително по-малко. Бургаският административен съд е потвърдил на 15 юли решение на местната дирекция за строителен надзор, с което се отменя строителното разрешително за трафопост към курортното селище "Корал бийч Елит", пише в. "Капитал".
Инвеститор в проекта е испанската "Ибердрола Инмобилария", която придоби голяма част от "приватизираните" през 2002 г. 130 дка, обграждащи плажа. Въпреки протестите на природозащитници и къмпинг любители, както и съмненията за закононарушения при продажбата на земята от община Царево, инвеститорът не се е отказал от изграждането на комплекса, който предвижда 2500 апартамента според първоначалния вид на проекта. С решението на бургаския съд обаче отпада един от най-важните елементи на комплекса – електрификацията.

Изтекли инвестиционни планове

Строителното разрешително за трафопост в местността Смайлов чаир до село Лозенец е издадено през декември 2012 г. заедно с още четири други разрешителни за различни елементи от комплекса на "Ибердрола". РДНСК - Бургас, отменя разрешителното, тъй като е издадено въз основа на инвестиционен проект, одобрен през юли 2007 г. Според чл.145, ал.4 от Закона за устройство на територията, в случай че в едногодишен срок от одобряването на инвестиционните проекти възложителят не направи искане за получаване на разрешение за строеж, проектът губи правно действие. С други думи, строителната виза е издадена въз основа на невалиден инвестиционен план и е незаконосъобразна.

Решението на бургаския съд е окончателно.От ДНСК не можаха да отговорят до приключването на броя какво е движението по останалите 4 разрешителни, издадени в края на 2012 г. В началото на 2013 г. бившият регионален министър Лиляна Павлова обяви, че строителният надзор ги е обявил за незаконни, но инвеститорът обжалва. Според публикации в "Биволъ" община Царево е одобрила поне 17 разрешителни за елементи от ваканционното селище на испанските инвеститори и е прибрала такси за издаване на документи и присъединяване към инфраструктурата за поне 1.5 млн. лева. Изданието посочва още, че прокуратурата е подновила разследването по случая, който се превърна в нарицателно за корупционна схема на местно и национално ниво и потъпкване на обществения интерес.
Нова екооценка

Част от строителните разрешителни за комплекса на "Корал", издадени през 2012 г., се базират на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2004 г. Тези екооценки са с 5-годишна давност. Бившият екоминистър Нона Караджова, която също коментира темата в парламента в началото на 2013 г., потвърди, че за проекта "Корал бийч Елит" липсват всички оценки. "Ако трябва да се процедира наново, трябва да бъдат направени всички оценки за съвместимост със зоните "Натура", което не е направено навремето", обяви тогава министърът.
Проектът ще се преработва

Проектът на испанската "Ибердрола Инмобилария" е изработен от българското архитектурно бюро "Стефан Добрев – Архитектура и дизайн". Теренът, предвиден за застрояване, е от около 120 дка и се намира в зона А на Черноморието, в 100-метровата ивица от брега. Според сега действащите разпоредби на Закона за устройство на черноморското крайбрежие максималната плътност на застрояване в зона А трябва да е 20%, а височината на сградите – не повече от 7.5 метра. Проектът е с много по-високи параметри на застрояване и най-вероятно ще бъде преработен, ако се стигне до реализацията му, въпреки че е правен и одобрен при старите правила за строителство.