Набират средства за проучванията на остров Св. Иван

Дневно през острова са преминавали от 50 до 300 наши и чужди туристи

Небоходими са още средства за проучванията, консервация и реставраци на находките на остров Св. Иван каза ръководителят на проучванията професор Казимир Попконстантинов. По думите му сумата, която отпуска държавата е крайно недостатъчна, предаде радио "Фокус".

След голямото откритие- частица от мощите на Св. Йоан Предтеча вградени в базиликата към манастирския комплес на името на светеца държавата отпуска по 15 000 лева годишно за проучвания. Според Попконстантинов тези пари са в пъти по-малко от тези, които се отпускат за други археологически обекти в самия Созопл и за проекта "Виа понтика".

Заради недостатъчното финансиране е създадане и Фондация Йоан Предтеча, която също събира пари за проучвания на острова от родолюбиви българи. Тази година фондацията е додала 25 000 лева, което заедно с отпуснатите от държавата средства е осигурило проучванията на археолозите за месец и половина. Проучванията за това лято вече са приключили.

"Всеки, който дойде на острова ни пита защо толкова кратко време проучваме", каза проф. Попконстантинов. По думите му оправданието, че островът не се посещава не отговаря на истината, защото той разгаря любопитството на туристите. Дневно по време на работата на археолозите през острова са преминавали от 50 до 300 наши и чужди туристи, които са се интересували от работата на екипа. Проф. Поконстантинов алармира, че има опасност да изгубим част от ценните открития.

"Тъжното е, че храмът започва да се руши. Въпреки проекта за консервиране, реставрация и експониране, който е от 2010 година. Минал е през института по паметници на културата респективно Министерство на културата. Утвърден е, но никой не иска да се занимава с това, а се отделят средсва за други обекти", каза проф. Казимир Попконстантинов.