Евакуираха две семейства в сатовчанското село Осина

Има напукани къщи, след земетресението от 4.0 по Рихтер тази сутрин. В момента се установяват щетите.

Както вече ви информирахме, първият земен трус от 4,0 по Рихтер тази сутрин е усетен най-силно от жителите на село Осина. Има информация за напукани къщи. В момента се установяват щетите.

Малко преди 12 часа, жители на Сатовча са усетили и втори трус в района.
Земетресението е с магнитуд 3.5 по Рихтер и е регистрирано от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН в 11.43 часа днес, на около 12 км дълбочина в Неврокол, област Драма, Гърция, на 146 км югоизточно от София.
В село Осина живеят около 800 души. Бедите им започват още преди няколко месеца, когато се активира голямо свлачище, застрашаващо не малка част от къщите в селото. След днешното земетресение хората са още по-уплашени, споделя кметът Славчо Хаджиев за blagoevgrad.eu 

Кметът твърди, че хората са уплашени, излезли са на улиците и не искат да се прибират. На една от къщите е паднала мазилката. Общо засегнатите къщи, както от земетресението, така и от свлачището вече са около 10. По думите на кмета няма щети по обществените сгради в местността.

Издадена е заповед за евакуация на две семейства.
Повече от четири месеца кметът на Осина и жителите в района чакат комисия да отрази щетите от свлачището, а сега и от труса, разказва още Хаджиев.