Аполония наду цените

В момента хотели и частни квартири са претъпкани до краен предел, а всеки ден прииждат нови и нови туристи

Созопол се пука по шевовете заради празниците "Аполония". По калдъръмените улички и край плажа се чува разнородна реч, но определено преобладава българският език. По традиция в края на август в курорта се стичат хиляди фенове на театъра, музиката и останалите сфери на изкуството, пише в. "Стандарт".

Години наред празниците в афиша на "Аполония" теглят като магнит арт елита на държавата. Той пък води след себе си тълпи от почитатели. В момента хотели и частни квартири са претъпкани до краен предел, а всеки ден прииждат нови и нови туристи. Вече е утвърдена практика зрители и участници в "Аполония" да съчетаят полезното с приятното и да си организират морската ваканция точно в Созопол.

Свободни легла в малкото градче в момента трудно се намират, затова и цените хвърчат нагоре. През последната седмица най-евтиното легло скочи от 7 на 10 лева. На прага на "Аполония" двойна стая в частна квартира с общ санитарен възел може да се наеме минимум за двадесетачка на вечер. Къщите за гости в стария град, които предлагат живописна гледка към морето, пък са вдигнали тарифата на 25 лева на легло. Малките семейни хотелчета също се ориентират в пазарната ситуация и бързо коригираха цените нагоре. Двойна стая в тях струва от 35 до 70 лева в зависимост от местоположението. Най-скъпи са базите в старинния Созопол. Все още има свободни места в къщи, които се отдават самостоятелно под наем. Те са с по 7 и 8 легла и струват между 200 и 250 лева на вечер.

Докато чакат откриването на "Аполония", феновете не губят време, а активно отмарят на плажа или по крайбрежните капанчета, които предлагат изобилие от морски дарове. Бира с цаца и таратор с мастика са най-честите поръчки, които изпълняват келнерите в жегите. Кръчмарите също са в крак с пазарната икономика и по традиция в края на август работят на доста завишени цени.

Цифрите обаче очевидно не стряскат туристите, тъй като по капаните край брега трудно може да се намери свободна маса. Клиентите не пропускат да опитат от двата специалитета, които от години са емблематични за Созопол - мезе от сушен чироз и десерт от изцедено кисело мляко със сладко от зелени смокини. Двете ястия струват по петачка и се харчат като топъл хляб. Друг местен специалитет, вече добил статут на запазена марка, е гигантска екзотична мелба, забъркана във вътрешността на цял пъпеш.

Седемнадесет нови книги ще бъдат представени в програмата на тазгодишната "Аполония" в Созопол. Сред хитовете на арт събитието е премиерата на сензационния роман "Сестрата на Зигмунд Фройд" на македонеца Гоце Смилевски, удостоен с наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Роденият в Скопие автор дискутира любовта, омразата и секса през призмата на изгубена в сенките на историята жена. Той ще чете творбата си на 2 септември. Ден по-рано премиера има Георги Господинов с неговия нов сборник с разкази "И всичко стана Луна". 19-те истории са публикувани и на други езици в Европа. Сборникът излиза 12 години след "И други истории", която бе издадена на френски, английски, немски, италиански, полски, чешки, сръбски и други. В Созопол Иван Теофилов, лауреатът на тазгодишния "Х. Г. Данов", идва с последната си книга "Предизвикани записки". А на 4 септември режисьорът и писател Людмил Тодоров ще покаже пред созополската публика романа си "Шлеп в пустинята".

Румен Леонидов излиза със стихосбирката "Румботаврус", която ще има в Созопол своята единствена премиера на 5 септември. На 6 арт ценителите ще се срещнат с Владимир Левчев и новата му книга със стихове, проза и снимки, озаглавена "София (сънища и спомени)". Последната вечер, 7 септември, ще бъде посветена на проф. Александър Шурбанов и превода му на "Великите трагедии" на Шекспир.