Десислава Терзиева е подала сигнал до главния прокурор за нарушения във "ВиК"-Добрич

20-25 на сто от водата в страната не се заплаща

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева съобщи днес в Добрич, че е подала сигнали за нарушения в местното "ВиК" до главния прокурор, Агенцията за държавна финансова инспекция, Главната инспекция по труда.

При преглед на документите се установи лошо финансово, икономическо и производствено-техническо състояние на дружеството. По думите на Терзиева при предишния управител отчетените загуби са некоректно отразени. Според предварителен междинен одит задълженията на "ВиК" са достигнали общо 28 730 000 лева.

Към 30 юни дружеството отчита 84 процента загуба на вода, което е значително над средното равнище за страната. Не са предприемани никакви енергоефективни мерки за намаляване разходите за ток.

Новоназначеният управител на водното дружество, който през септември трябва да представи оздравителна програма, е успял в кратък срок да разплати 1 030 000 лева към "Енерго-Про". За неизплатената част от дълга към електроразпределителното предприятие е подписан споразумителен протокол за покриване на задълженията до февруари 2014 година.

 

Министър Терзиева коментира, че в целия воден сектор в страната има проблем с използването на вода - най-често за поливни нужди, която не се заплаща. По думите й около 20-25 на сто от загубите на вода се формират по този начин. Министерството ще инициира обществено обсъждане на проблема по региони.