13 минерални води с опасно много флуорид. Четете етикетите!

Без цензура

30-08-2013, 11:38

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ядем "суха кръв" вместо месо!

Хората в България купуват минерална вода и пият, без да четат етикетите. А на някои от най-известните български марки минерална вода като „Девин“, „Михалково“, Хисар“, “Велинград“ и др., пише: „Съдържа флуорид над 1.5 мг/л. и не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7 години.

Има риск и за възрастните, които консумират много вода с високо съдържание на флуорид. Ако един човек пие по половин-един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако пие 1,5-2 литра, опасността се увеличава. Какво е опасното на флуорида?

Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция „Обществено здраве“ на МЗ казва: „Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи“.

„Колко вода трябва да пие човек всеки ден, за да е здрав?“, пита на лекция в София Джон Далтън, директор на английско училище по пиар. От залата се чуват отговори: „Два литра минимум!“, „Не – три литра!“…

„Отговорът е – колкото му се пие – казва лекторът. Но компаниите за минерална вода искат хората да пият повече, дори когато не са жадни. Тогава се появяват авторитетни изследвания, че е полезно за здравето да се пие много вода – по 2 до 4 литра дневно. Печалбите на бутилиращите фирми скачат. Нищо лично, просто пиар“.