Ядем "суха кръв" вместо месо!

Яжте възможно най-непреработени неща! Всичко, което е красиво опаковано, страшно вкусно и изкусително, не е задължително да е и качествено!

В началото на лятото хранителни инспектори направиха скандални разкрития за съдържанието на продуктите, които консумираме.
След извършени проверки в супермаркети и месарски магазини в цяла България, стана ясно, че повече от обичайна практика е, да се продава старо, вмирисано или направо развалено месо, минало през съответната „освежаваща козметика” от хитрите търговци.
Успешно използваните „топли щандове” и витрини за „мариновани меса” вече са почти напълно заместени от силни химикали, консервиращи и стабилизиращи субстанции. Хит в продуктите за успешно имитиране на „свежест” и пресен външен вид на месата, е консервиращ прах, доставян редовно от Полша, известен в бранша като „суха кръв” или „кръв на прах”.
”Сухата кръв” съдържа изключително силни химикали, но овалването на продуктите в нея се практикува масово, защото така те добиват невероятно питателен и свеж вид.
Въпросният препарат се ползва успешно и от редица заведения за хранене, където клиентът трябва да бъде заблуден, че консумира току-що приготвено от пресни продукти ястие.
Според европейското законодателство, месото има срок на годност седем дни, само ако се съхранява при температура 7 градуса. Това обаче, в България не се спазва.

Шокиращ е фактът, че „сухата кръв” е една от основните съставки на родните колбаси. Рецептата на българските салами се оказва смразяваща: 30% суха кръв, още толкова мас на прах, а останалото е вода и коктейл от Е-та за цвят, аромат и каквито още се искаме екстри. Оказва се, че това е точната рецепта на над 65% от колбасите, произведени в България, а страната ни е на челно място по „внос на суха кръв" в Европа.

Логичен въпрос е, какво представлява субстанцията „суха кръв". Това е отпадъчен продукт от кланниците, който се пакетира и заравя в специални септични ями. Отпъдъчен. Но за някои от нашите търговци, това не е пречка да го използват като субстанция за производство на колбаси и „освежаване на меса”. А за собствениците на кланници в Европа – добре дошла печалба. Вместо да правят разходи и да копаят ями, направо товарят за продажба в България този отпадъчен и отровен продукт.

Но проблемът не е в „ сухата кръв”, а в това, че някой се опитва да ни я представи за друго и по този начин ни заблуждава като потребители. При химични проби на белтъчини, продуктът показва наличие на „месо", т.е. колбасът се тества и всичко му е наред - цели 30% „чисти белтъчини". И цената му се калкулира като цена на месо. Потребителят също плаща цената на месо, нищо че са го заблудили. За съжаление, дори в най-престижни колбасарски фирми, се използва „суха кръв”като суровина.

Всяко месо обаче, съдържа мазнини. Значи нито един колбас - салам, наденица, кренвирш, вурст - не може да мине без сланина. И понеже в „сухата кръв" мазнини няма, заместват се с друга субстанция - „мас на прах". България води класацията и в този внос. А за ужас на нас – потребителите, тя не се ползва само за производство на салами, а влиза в състава и на повечето кашкавали, сирена, мляко, шоколад и шоколадови продукти, сладоледи и т.н., за да повишава „маслеността". При тестване на саламите, съдържанието на „суха мас” е около 28-30%.

И да се върнем на рецептата. След като се забърка „суха кръв и суха мас" 30 + 30 + вода и коктейл от Е-та, на колбаса трябва да му се придаде обем, след което да се втвърди. Иначе ще трябва да ни го продават в течно състояние – на литър. Формата се постига с друг химикал „карагенан" (Е407), като 1% от него успява да задържа 50% вода. Субстанцията се извлича от сварени морски водорасли и се ползва за желиращо вещество. С него саламите се „желират" и не се разпадат. Същият този карагенан се инжектира в пилета, пържоли и т.н. и така „чистата" мръвка набъбва двойно и тройно, за да си купуваме вода на цената на месото.

Измамата обикновено откриваме вкъщи. Но само част от нея. Когато готвим, обемите се свиват до истинските си размери – водата се изпарява, но не и карагенанът, който изяждаме заедно с месото. Нищо, че той е толкова „хранителен", колкото и ако ядем сапун, в чието прозводство също се използва.

Инспекторите предупреждават, че съществува съвсем реален риск за здравето на потребителите, консумиращи подобни продукти. Предстоят още проверки, които да сложат край на порочната практика в цялата страна.

А съветът им към потребителите е: Яжте възможно най-непреработени неща! Всичко, което е красиво опаковано, страшно вкусно и изкусително, не е задължително да е и качествено.