Шест детски градини отварят врати до края на годината в София

Мисия София

30-08-2013, 14:25

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Витоша” – в очакване на зимния сезон

Столичната община залага стартирането на няколко обекта в проектобюджета за 2014 г.

„Строително-монтажните работи по шест детски градини ще приключат до края на годината. Пет ще бъдат открити през 2014 г., а шест – в началото на 2015 г. През тази година сме осигурили държавно и общинско финансиране за общо 17 обекта”, съобщава за в.„Строител” Ирина Савина, зам.-кмет на София по направление „Инвестиции и строителство”. Тя направи проверка на нова детска градина в кв. „Горубляне“, която се изгражда в двора на вече съществуващата.

Общият брой на децата, които ще бъдат приети в новите 17 обекта, е 1700. По отношение на самото строителство на 12 обекта в момента се работи. За две градини в кварталите „Витоша” и „Средец” вървят търговете, а други две – в „Изгрев” и в „Слатина”, са в процедура по даване на разрешение за строеж.

Експертите на общината подготвят проектобюджета на столицата за следващата година. През 2014 г. ще се изграждат нови детски заведения в район „Младост”. В неговата четвърта част ще започне строителството на детско заведение за 10 групи, както и преустройството на едно частно училище, на което десетгодишният договор с общината вече е изтекъл. В началото на следващата година ще бъде проведен конкурс за избор на изпълнител за дейността. „По този начин с реализацията на всичките тези проекти ще решим веднъж завинаги проблемите, които младите семейства от този огромен столичен район все още имат с недостатъчните места в детските заведения”, смята Савина.

„Младост” заедно с „Красно село”, „Люлин” и „Триадица” са районите, където все още местата за малчуганите не достигат. За целта там се подготвят процедури за ремонтиране и привеждане в съответствие с потребностите на децата на стари сгради. Средствата вече са заложени в проектобюджета за 2014 г.

„Радващото е, че новият проектобюджет запазва като концепция разходите за приоритетните обекти, каквито са детските заведения. Разбира се, наред с новото строителство или ремонта на стари детски заведения ние имаме и грижата за стопанисването на сега съществуващата база, която също изисква немалко средства”, допълва Ирина Савина.

В момента в „Горубляне” на терен от 8960 кв. м се извършват строително-монтажни дейности по разширението и изграждането на нова сграда за още осем групи. По проект новата сграда ще разполага с два наземни етажа и сутерен, в който ще бъдат разположени кухненският блок, помощните стаи, складовете и котелното помещение.

Новата постройка ще бъде функционално свързана със съществуващата част на старата градина с топла връзка, в която е предвидено изграждането на плувен басейн и салон за занимания с музика и спорт. Освен това се подготвя и обзавеждането на стаите и залите. Седем месеца след откриването на строителната площадка детската градина ще бъде предадена. Пусковият срок е началото на февруари 2014 г.

В новите групи ще могат да се отглеждат и възпитават 240 деца. Бъдещата градина ще отговаря на всички европейски изисквания, както и на българското законодателство. В нея ще има общодостъпна среда, санитарни възли за деца в неравностойно положение и рампа за придвижване от двора към помещенията. Предвидени са и осем нови площадки за спорт и отдих на децата.