„Витоша” – в очакване на зимния сезон

До края на септември всички строително-монтажни дейности в планината трябва да завършат.

Краят на активния строителен сезон наближава и това е основната причина Столичната община да бърза със завършването на определени видове ремонтни дейности във високата планина. На две места по пътя от София към Витоша, от страната на Златните мостове, се изпълняват укрепителни работи, съобщава за в.Строител Любомир Христов, зам.-кмет на Столичната община. По думите му е възникнало сериозно свлачище. И в момента са направени частично необходимите укрепителни дейности. Те са свързани с изграждането на армирана насипна подпорна конструкция за възстановяване на пътя заедно с прилежащия скатен участък. До дни строителите ще излеят надстройката на бетонната стена, след което ще бъде изпълнено пътното легло, уплътняването му и полагането отново на паважната настилка.

От другата страна на пътя се предвижда изграждането на укрепителна стена от габиони, което ще гарантира достатъчна сигурност на ската. „Това е едно екологично решение с минимално изливане на бетон”, смята Христов.

Над местността Ветровала, която в последните няколко години е единствената писта, където столичани могат да карат ски и да ползват влекове, са изградени и необходимите водостоци, за да се избегнат скатните води и да се гарантира дългосрочното експлоатиране на пътното трасе.

Дълбоко в планината, там, където пътят се пресича с пътя от другата страна на Витоша, от с. Рударци, Столичната община изпълнява още един ремонт. Тук работата е планова и не е предизвикана от аварийна ситуация. В момента строителите извършват рехабилитация и укрепване на отсечката.

Пътищата в природния парк „Витоша” са добри и това всеки непредубеден може да види. В голяма степен обаче състоянието на пътната мрежа зависи и от проблемите, които поражда собствеността върху земята. Става дума за това кой се грижи за планината, за управлението на природния парк, за стопанисването на горите в нея. Тук се припокриват ангажименти на Столичната община, на администрацията на природен парк „Витоша” и на две министерства.

„Изпълняваме отговорностите си по поддръжка и рехабилитация на пътната мрежа. Длъжни сме да осигурим безопасен и удобен достъп до Витоша, включително и чрез осигуряване на обществен транспорт по двете направления – към Златните мостове и към „Алеко”, казва Любомир Христов.

„Почистваме банкетите, където е възможно – правим известно разширение на пътното платно чрез премахване на избуялата растителност. Възложено е и се изготвят проекти на много от водостоците към хижа „Алеко”, тъй като и там има потенциални участъци, които при определени неблагоприятни условия биха създали проблеми за участниците в движението. Разбира се, във всеки конкретен случай нашите експерти отчитат и факта, че евентуалните строителни дейности ще трябва да се извършват в сърцето на планината…”, пояснява Христов.

На въпрос за състоянието на пътищата през зимата и тяхното почистване, както и за създаване на условия за паркиране на автомобилите на скиорите и за евентуалните проблеми с лифтовите съоръжения и тази година зам.-кметът отговори: „Паркирането през зимата наистина е сериозен проблем. Той се изостря и от няколкогодишните саги с използването на лифтовите съоръжения, които на практика са истинският екологичен транспорт в планината. Според нас трябва да се намери работещо решение на основните проблеми и хората да получат условия за каране на ски и сноуборд, за пешеходен туризъм във високите части на планината, за зимни преходи от Черни връх до „Княжево” и т.н. Дори и за това да се наложи частично променяне на действащото законодателство, ние сме длъжници на нашите граждани”.

До края на септември всички строително-монтажни дейности в планината трябва да завършат. Предстои подмяна на еластичните огради на определени места, изграждане на няколко малки мостчета и водостоци по пътя към „Алеко”.

На импровизирана пресконференция Любомир Христов информира журналистите, че през тази година основно са ремонтирани над 40 малки улички в София. Извършена е цялостна рехабилитация на пътя и тротоарите.

В ход е проект за основна рехабилитация на над 20 големи булеварда в София, като основните строителни дейности по тях ще започнат през следващата година. Финансирането ще бъде от бюджета на Столичната община и пари от Европейската инвестиционна банка. „През следващите две години ще предоставим един сериозен финансов ресурс за необходимото обновяване на различни обекти”, информира Христов.

Цялостната програма по текущия ремонт в столицата ще продължи да се изпълнява, докато метеорологичните условия позволяват това. Приключи работата по ул. „Цар Иван Асен II” и на бул. „Евлоги Георгиев, както и по някои от малките улици в тези две централни градски части. Скоро ще завърши рехабилитацията на тротоарите по ул. „Иван Шишман”. „С приближаването на студените месеци ще залеем с битумна паста евентуалните пукнатини по асфалта с цел да избегнем неблагоприятните зимни последици върху градската пътна мрежа. Тази практика в последните три години показа своята надеждност и ефикасност”, допълни зам.-кметът
Любомир Христов.