България е готова да евакуира гражданите си от Сирия

Външният министър отново призова да не се пътува към размирната страна

България е готова да евакуира гражданите си от Сирия, ако животът и здравето им са застрашени, стана ясно след заседанието на Съвета за сигурност.

Осъждаме употребата на оръжия за масово унищожение и смятаме, че такъв акт не може да бъде оставен без последствия, каза вътрешният министър Кристиан Вигенин. "Надяваме се такава повторна употреба на оръжия за масово унищожение да няма", допълни той.

В момента се очаква резултатите на екипа на ООН.

Вигенин отново призова българските граждани да не пътуват към Сирия и региона.

Военният министър Ангел Найденов пък поясни, че страната ни следи ежедневно ситуацията около Сирия. България има своите военни и военнополитически оценки на рисковете и на възможното развитие на ситуацията. "Имаме и своите оценки на параметрите на евентуално българско участие", каза Найденов. "На заседанието на Съвета за сигурност не сме обсъждали военно решение и параметри на българско участие", допълни той.

Според вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев можем да очакваме негативно влияние от конфликта, но не дотолкова, че да бъде нарушена националната сигурност на България.

"Обсъдени са икономическите и финансови рискове. Приет е конкретен план с 11 мерки, които по-късно ще бъдат представени", заяви Йовчев.