Живко Желязков получи задача от Роджър Уотърс - да му намери балет от 15 деца

Най-доброто от печата

31-08-2013, 09:16

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Роджър Уотърс взриви София с THE WALL

Roger Waters The Wall #Оставка #ДАНСwithMe at Sofia Bulgaria

Живко Желязков е онзи нашумял хореограф, който посочи кои 15 български деца да се запознаят с Роджър Уотърс - основателя на "Пинк Флойд". Освен това те трябваше да пеят и танцуват по време на спектакъла "Стената", който английският музикант представи снощи в София.

И това не е нагласено. Защото, когато децата влизат в залата да тренират, никой не им казва, че всъщност ще участват в голямото шоу на певеца. Научават истината в началото на лятото, а някои от тях дори питат: "Кой е този Уотърс?"

А Живко май е първият човек у нас, който узнава, че изпълнителят е харесал България за една от спирките на световното си турне, което започна преди 3 години в Канада.
Ето тази новина му съобщава по скайп преди една година негов далечен роднина, на когото Живко не иска да казва името. Двамата не се познават лично, тъй като другото момче от години живее в чужбина. И е много запознат, защото е човек от личния екип на Роджър Уотърс.

"Роджър иска 15 деца, които да пеят и танцуват с него на емблематичното му парче Another Brick in the Wall (от английски е "Още една тухла в стената"). Намери ги и ги обучи" - това е предложението, което получава по скайп българският хореограф. И приема, защото има самочувствието, че ще се справи със задачата. Между другото, такава е практиката и на другите концерти. По време на всяко едно шоу заедно с изпълнителя излизат деца от държавата, в която пее. В някои страни дори избират сираци от социални домове.

Тук обаче Желязков обикаля няколко театрални и музикални студиа. Наблюдава децата и не казва, че в същия момент им прави кастинг - нещо като скрита камера. В началото избира 20, на които съобщава: "Ще репетираме за голям концерт." Сред тях има и негови ученици - от Италианския лицей в Горна баня, където е учител от 5 години, и от ансамбъл "Изгрев" от село Волуяк. Децата влизат в залата за първи път преди 4 месеца. Оттогава репетират по 4 часа на ден, а участието им е само 3 минути и 50 секунди на световната сцена.

Всъщност хореографията, която разучават малките танцьори, е нова и за учителя им. Той
получава видео с инструкции - какво точно трябва да правят на сцената. И уж изпълнява всичко едно към едно, а получава забележка. Тя обаче е само една и почти незначителна. Хората на Уотърс уточняват, че посоката на танца спрямо сцената не е правилна - нещо, което хореографът оправя много бързо.

Още в началото децата знаят, че 5-има от тях ще отпаднат от групата. Защото на сцената трябва да са 15. Но това, което не знаят, е, че понякога учителят им изпраща клипове от репетициите на хора от екипа на "Стената". Точно те казват и преценяват кой остава в шоуто и кой - не. Първите три деца - въпреки че също знаят прекрасно песента и танца, отпадат преди две седмици, а другите двама - в четвъртък, ден преди спектакъла.

Причината е, че са по-притеснителни, което е съвсем нормално за тяхната възраст. Те са между 9- и 14-годишни. "На сцената децата са като клас, който не признава ограниченията и нормите. Те се бунтуват и изпитват лека неприязън към учителя" - така Живко прави описание на ролята на децата.

Всички те - 7 момичета и 8 момчета, снощи трябваше да излязат на сцената в черни обувки, черни панталони и тениски с логото на шоуто, заедно с Роджър Уотърс.
Ето така със световно турне започва и танцовата кариера на 27-годишния Живко Желязков. Когато е в 5-и клас, заминава за 45 дни в Япония и изнася 25 концерта
в най-големите градове там заедно с ансамбъла. Местните толкова много ги харесват, че им искат автографи и снимки с тях.

"Там за първи път опитах морски дарове - октопод, калмари, омари и скариди. Гледах ги резервирано, но всичко беше много вкусно", разказва той.

Затруднението идва оттам, че по това време няма смартфони и интернет. И телефонните разговори с близките са веднъж на 2 седмици за по 1 минута. Системата е следната - 16-те деца от ансамбъла се нареждат на опашка пред уличен телефон, а учителят им Иван Иванов, много известен хореограф от Силистра, е купил фонокарта и засича времето на всеки.

Оттогава Живко е и почетен гражданин на Нагоя - основен пристанищен град в Япония. Кметът на града присъства на един от концертите, а на следващия ден кани децата на
чаена церемония в кметството. Там на всяко от тях дава истински документ, който ги прави почетни граждани на Нагоя.

Преди това в залата го водят родителите му, но по настояване на неговия дядо Калин. Именно той вижда таланта в детето. Живко обаче дълго време се колебае кое му е по-интересно - танците или футболът. И след онова турне в Япония избира танците.

Ритъмът му на живот и сега, но и в детството му е много натоварен. В онези години върши още доста неща освен танци в залата и учене. Живко отглежда животни - котки, кучета, риби, Един от най-важните му ангажименти е да храни и да чисти клетките на гълъбите. Те са на 2-метрова основа, а до нея се стига с дървена стълба и малко пълзене по лозата в двора.

За да овладее и висшия пилотаж в танците, се записва да учи в Държавното хореографско училище в София. Приет е 4-и поред в списъка.

Не му е достатъчно. Затова в 10-и клас отива на репетиция на ансамбъл "Българе". Там Христо Димитров, хореографът на групата, го кани да се включи в състава им.

"Ходех през деня на училище, вечер - на репетиции. Събота и неделя пак. Тренирах 7 дни в седмицата", обяснява Желязков.

Този график му пасва идеално и така минават дните му до края на 12-и клас. В последната година в класа на Живко идва нов хореограф - Асен Павлов, който ръководи ансамбъл "Чинари" и сега. Благодарение на него заминава на 30-дневно турне в Америка. Там изнася по 3 концерта на ден в "Силвър долар сити" - огромен парк, подобен на "Дисни ленд" в Париж. Само че американският вариант е в Брансън.

"Летяхме обратно за България на 19 май - това е рожденият ми ден. И излъгах, че ставам
на 21 години, за да може в самолета да ни сервират алкохол. Всички на борда ми пяха песента Happy Birthday."

Живко се връща у нас 3 дни преди държавния си изпит - традиционния голям концерт в училище, на който трябва да покаже всичко, което е научил по време на обучението. Те обаче му стигат, за да научи хореографията, която съучениците му репетират поне 2 месеца.

Горе-долу толкова време остава за репетиции и до следващия спектакъл на Живко. Шоуто ще е с ансамбъл "Чинари" за 20-годишнината на ансамбъла. Спектакълът "Болярите на танца" ще бъдат представен на 26 ноември в зала 1 на НДК.