САЩ отлагат атаката срещу Сирия, затягат мерките за сигурност

Барак Обама чака одобрение от Конгреса. Първото заседание е насрочено за 9 септември

Американските военни атаки срещу Сирия най-неочаквано бяха отложени, след като американският президент Барак Обама заяви, че първо трябва да поиска одобрение от американския Конгрес преди да използва военна сила като отговор на, както ги нарече, „атаките с химически оръжия с най-тежки последствия през ХХІ век”, съобщи БНР.

В събота вечерта той направи изявление, в което каза, че САЩ са готови да действат в Сирия без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Той поясни, че възнамерява да получи одобрението на Конгреса на САЩ за използването на американската армия за удари срещу режима на сирийския президент Башар Асад. Часове след това Белият дом изпрати до Конгреса проекторезолюция с искане за одобрение за нанасяне на ограничени военни удари по Сирия.

„Целта на използването на военна сила от САЩ, във връзка с одобрението, е да спре, унищожи и предотврати възможността за използване на химически или други оръжия за масово поразяване в бъдещето”, се казва в проекторезолюцията.

Френският президент Франсоа Оланд побърза да потвърди готовността на Париж да предприеме съответни действия срещу Сирия. Оланд, обаче е подложен на все по-увеличаващ се натиск да вкара решението си за одобрение в парламента. Според данни от проучване на общественото мнение, 64% от запитаните французи не одобряват участие на Франция във военни действия със САЩ срещу Сирия.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че подкрепя позицията на президента на САЩ Барак Обама, който обяви намерението си да предприеме военни действия срещу Сирия, след като получи одобрението на Конгреса. "Аз разбирам и подкрепям позицията на Барак Обама за Сирия", написа Камерън в своя микроблог в Twitter. Изказването на британския премиер идва само дни след като британският парламент отхвърли предложението му за евентуална военна операция в Сирия, с което Камерън обяви, че ще се съобрази. 

Американските власти предприеха мерки за затягане на вътрешната сигурност преди вероятен военен удар срещу Сирия, съобщава News.bg, цитирайки СиЕнЕн.

ФБР и Държавният департамент по вътрешна сигурност предупреждават за покачен риск от кибер атаки след подобни такива от хакерите Сирийска електронна армия.

Една подобна такава атака удари сайта на „Ню Йорк Таймс" преди няколко дни и властите смятат, че е голяма вероятността да има повече хакерски атаки. 

Предупрежденията от ирански официални представители срещу САЩ за евентуален удар в Сирия също могат да доведат до предупреждения за възможни терористични заплахи на територията на Съединените щати или на интересите на Вашингтон в чужбина, обявиха високопоставени лица от американските служби за вътрешна сигурност. 

ФБР е поискал от агентите си в САЩ да се фокусират върху течащи разследвания, свързани със Сирия и районите около близкоизточната страна, като проверяват контакти и информация, също така да „удвоят усилията си", заяви американски източник. 

Иран и ливанската групировка „Хизбула" се намесиха в двугодишната сирийска гражданска война на страната на режима на Башар Асад.

Известно е, че „Хизбула" има източници за спонсориране в САЩ и властите често са притеснени, че тези средства могат да бъдат използвани за тероризъм.

За разлика от американските военни операции срещу Либия и Ирак, които доведоха до хиляди проверки на ФБР на имигранти в САЩ, от Бюрото обявиха, че кризата в Сирия няма да доведе до такъв ход.

Сирийската диаспора в САЩ наброява малко по-малко от 150 хиляди сирийци, според данни на US Census за 2010 година. Сирийски имигранти предимно живеят в Пенсилвания, Илинойс и Ню Джърси.