Подписват договора за Римския стадион

Мисия Пловдив

02-09-2013, 13:09

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

3D кино на Римския стадион

2-ри етап от ремонта започва след културните изяви на арената

Договорът за втория етап от реконструкцията на Римския стадион ще бъде подписан днес. За изпълнител на проекта е избрана столичната фирма "ПГС", която има опит в подобни дейности, каза кметът Иван Тотев. Той посочи, че стартът на работата ще се забави с близо месец.

Можем да направим първа копка още тази седмица. През идния месец обаче на Римския стадион предстоят множество културни събития. Затова е по-добре да изчакаме, посочи градоначалникът. Той припомни, че към обекта ще бъдат изградени зала за прожекции с 35 места, кафетерия с 25 места на закрито и допълнителни маси отвън, изложбени помещения и информационен център. До тях ще се стига по ново метално стълбище, което ще замени сегашните бетонни стълби от западната страна. Терасата пък ще се оформи като овал със стъклен парапет, който ще бъде изрязан, за да следва формата на седалките.

След това ще се премине към 3-ти етап – оборудване на залите. Обновеният комплекс ще бъде открит с прожекция на 3D-филма, представящ Пловдив през II век сл. Хр. Около 45 секунди от 5-минутната лента вече са готови. Процесът е много сложен и отнема време. Клипът ще показва Филипополис от птичи поглед с изглед към Античния театър, Форума и Римския стадион. Там ще бъдат представени състезанията с колесници и хвърлянето на копия, като в даден момент зрителят ще може да види нещата като участник в надпреварите, разказа Тотев.