3D кино на Римския стадион

Киносалонът с 35 места ще бъде изграден на мястото на бившата сладкарница

3D филм, представящ Пловдив през II век сл. Хр., ще бъде прожектиран в кинозалата, която предстои да бъде изградена на Римския стадион. Салонът с широк овален екран и 35 седящи места ще бъде изграден при втория етап от обновлението на културната забележителност, обяви кметът Иван Тотев и авторът на проекта -  арх. Румяна Пройкова.

Киносалонът ще бъде изграден на мястото на бившата сладкарница. Там ще има и информационен център, който вероятно ще изземе функциите на сегашния край Централна поща. Ще има и кафетерия с 25 места на закрито и допълнителни маси отвън. До тях ще се стига по ново метално стълбище, което ще замени сегашната бетонна конструкция. Терасата пък ще се оформи като овал подобно на формата на седалките. Ще има стъклен парапет.

Сегашните халогенни лампи пък ще бъдат заменени от по-модерни и икономични LED осветителни тела. Те ще могат да се програмират в различни цветове чрез специален софтуер. В новите помещения ще има нова озвучителна система както и изложбени пространства с антични находки. Достъпът до Римския стадион ще остане свободен.

Предстои експертният съвет за устройство на територията да разгледа проекта, след което още през лятото можем да започнем реконструкцията, каза кметът Иван Тотев. Той посочи, че за нея са отделени 470 хиляди лева, но чрез обществените поръчки вероятно ще бъдат спестени близо 50 000 лв.

Поръчаният 3D филм ще е с продължителност от 4 минути. Той ще представя Римския стадион в неговия автентичен вид. Поръчката е на стойност 30 000 лв. Това е скъпо начинание, но ако пожъне успех може да се развие в бъдеще, заяви за Plovdivutre. bg зам.-кметът Стефан Стоянов.