По 5 инцидента дневно на бургаския плаж

Туризъм

03-09-2013, 10:00

Снимка:

vodnospasiavane.com

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спасители предупреждават: И при спокойно море може да има мъртво вълнение

Хората влизали в морето въпреки предупрежденията на спасителите

На бургаските плажове инцидентите в по-напрегнатите дни са били по 4-5 на ден, каза за Николай Иванов, началник на водно-спасителната служба на двата бургаски плажа.

"Всеки спасител си има дневник, в който си ги записва. Като се сумират може би ще станат над 100. Инциденти с фатален край на бургаските плажове нямаме, освен случая от преди около 2 седмици, когато мъж се удави около 6-6.30 сутринта, допълни Иванов, предаде радио "Фокус".
Той каза още, че всички злополуки са се получавали от невнимание и от прекомерна самонадеяност.

"Хората влизаха във водата въпреки червения влак и предупрежденията на спасителите. Голяма част от тези, които бяха спасени, а и от тези, които се удавиха тази година, са хора от вътрешността на страната. Те по-малко умеят да плуват и са по-малко запознати с правилата на посещение на даден плаж. Това са основните причини за инцидентите в морето", коментира още Николай Иванов. 

Морето през септември е много подходящо за плаж

Месец септември е много подходящ за плаж. Морето е по-спокойно, няма го силното мъртво вълнение, водата става по-бистра, обясни спасителят.
"Намаля вече броят на посетители по плажовете в Бургас. Все как, по новата наредба, до края на месец септември всички плажове са длъжни да имат поне по един спасителен пост, каза още Иванов.

По думите му на Северния плаж в Бургас до 10 или 15 септември, в зависимост от времето, спасителите ще са в пълен състав, а след това ще останат с 3 обходни двойки.