Сорго, щир и арарут - непознатите житни култури

Животът

04-09-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да готвим със сайтан

Виж повече за заместителите на пшеницата, ечемика и царевицата

Житните култури представляват семействоедносемеделни растения. По Земята съществуват около 600 рода с около 10 000 вида. Някои от тях са ни изключително познати, тъй като се използват за стопански цели. Но освен за пшеницата, ечемика и царевицата, малко от нас знаят за алтернативните им заместители, пише gotvach.bg.

Сорго - тревисти растения от семейство Житни. Нарича се още метла, мътлар, татар, метлина и циръ̀к. Този род включва над 70 вида растения. Култивираните му видове се използват както за храна, така и за зелен и зърнен фураж, силаж, захарен сироп, добив на нишестеи производство на метли и спирт. Той е изключително предпочитана култура, тъй като притежава ценни стопански и биологични особености - сорго е високодобивно и сухоустойчиво растение.

Соргото е предпочитана култура в засушливите райони за Земята, където надминава по добив царевицата за зърно, отглеждана без напояване. Продукцията му за година 65 милиона тона, което го нарежда на четвърто място сред зърнено-житните култури.

Щир – наричан понякога амарант в Древна Гърция, наименованието му означава "неугасващото", неувяхващото цвете. Според някои народи тази житна култура помага срещу любовни мъки. В гръцката митология Амарантът е сочен като помощник срещу физически рани, душевни терзания, болка и всякакви други човешки мъки. Смята се, че растението не увяхва, защото е магическо. Смята се, че цветето е тъмночервено, с големи красиви цветове, открива се много, много рядко и то само на лунна светлина. Казва се още, че само човек с много чиста душа и сърце може да намери амарант, защото той е свещен.

Арарут - арарутът е тревисто многогодишно тропическо растение. Неговите корени се използват като храна, сгъстител и като добавка в лекарства. На пазара може да се срещне брашно от него, но най-често се използва като примес към други житни разновидности. Добавя се към нишесте, ориз, пшеница, брашно, овес, гипс и креда.

Просо – Просото е по-познато у нас. То се отглежда главно заради зърното му. В различните части на света обаче предназначението му е различно. У нас то се използва главно за храна на продуктивни и декоративни птици. Освен това е традиционната суровина за варене на боза.

В тропичните страни обаче просото е основна култура. От него се правят брашна и тестени изделия за храна на хората. По разпределение просото заема 5-то място след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика, като се засява на почти 700 млн. дка.

Лупина – друг вид житна култура. Семената и се отглеждат предимно като пролетна култура. Най-разпространена за отглеждане у нас е бялата лупина. Развива се най-добре след зимните култури – пшеница, ечемик.