САЩ, Франция и Великобритания обсъждат резолюция за Сирия в ООН

Френският, американският и британският представители в ООН провеждат първите разговори относно възможна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да изиска от Сирия да постави химическите си оръжия под международен контрол.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви пред депутати, че „ако това е сериозно предложение, то ние трябва да действаме според него и аз смятам, че резолюция на Съвета за сигурност на ООН е добра идея".

"В тази резолюция смятам, че е доста важно да имаме яснота за времето за прилагането й. Трябва да знаем времевата рамка, както и последствията, ако не бъде направено"- подчерта той. По думите му, светът трябва да тества искреността на руското предложение сирийските химически оръжия да бъдат поставени под международен контрол, подчертавайки, че е важно да се уточни, че идеята не е „тактика за забавяне, някаква хитрост".

Междувременно дипломатически източници са заявили за „Франс прес", че френският, американският и британският представители в ООН провеждат първите разговори относно възможна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да изиска от Сирия да постави химическите си оръжия под международен контрол.

„Неофициалните разговори са в ход", обяви източник, като потвърди провеждането на разговори относно предложените от Франция мерки.

„Разговорите може да отнемат няколко дни", заяви друг източник, отново от дипломатическите среди.

Русия е против съставянето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, изискваща от Сирия да предаде химическите си оръжия. Това става ясно от изявление на френския министър на външните работи, Лоран Фабиюс, предаде "Франс прес". „Беше ми дадено да разбера, че руснаците, на този етап, не са ентусиазирани - използвам евфемизъм - относно поставянето на всичко това в обща резолюция на ООН", заяви Фибиюс след телефонен разговор с руски партньор.