Прави се скрита приватизация на „Български пощи”

Парите

11-09-2013, 01:32

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

9 млн. лв. компенсация за „Български пощи”

Георги Бочев: Управляващите са абдикирали напълно от „Български пощи”

Големият интерес към приватизацията на „Български пощи”, която се прави скрито, е, че в момента „Български пощи” разполага с имоти и активи за близо 2 млрд. лв. Това каза Георги Бочев, председател на Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ към работещите в „Български пощи”, предава агенция Фокус.
„През „Български пощи” всеки месец като паричен оборот минават 1 млрд. лв. Това е огромно богатство. В целия свят пощите са така. Целта е да се направи така, че тeзи, които искат да разграбят пощите, да ги купят за 50 или максимум 100 млн. лв.”, добави Бочев. 

На пресконференция в сряда от КНСБ ще представят оздравителен план на „Български пощи”. „Посочваме икономическия ефект на всичко, което предлагаме. 21 млн. лв. по плана, който предлагаме, могат да се реализират. Не знам доколко ще го приемат министърът и управленският екип на пощите”, каза още Бочев. 
„На 3 септември с президента на КНСБ Пламен Димитров бяхме на среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, за да настояваме държавата да бъде така добра - да изпълнява директивите на Европейската комисия и да компенсира загубите на „Български пощи” като единствен пощенски оператор от универсалната пощенска услуга. Нито правителството на ГЕРБ, нито служебното, нито сегашните управляващи, намират за необходимо да ни дадат тези 22 млн. лв. на траншове, защото пощите са пред фалит. Загубата на „Български пощи” за 2012 година е 13,410 млн. лв., а ние трябваше да получим 22,750 млн. лв. „Български пощи” не са ли печеливши, като се направят тези съпоставки? Недоумявам защо последните три правителства и експерти абдикираха от пощите. Управляващите са абдикирали напълно от „Български пощи”, обясни Бочев. 
„Министърът ни съобщи, че до края на месеца ще бъде определен стратегическият партньор на „Български пощи”, който ще получи 49% от акциите. Министърът не намери за необходимо да каже кой е този партньор, как е определен, какво се работи с него. Как може в цялата тази ситуация държавата да докарва „Български пощи” до фалит. Ако се дадат 10 млн. лв., ние се изправяме на крака, стабилизираме се. Това се прави умишлено, с цел приватизация на „Български пощи”. В продължение на 3 месеца министърът заяви, че бил работил за намирането на стратегически партньор, това е купувач, който да придобие 49%. След 3 години този стратегически партньор ще бъде мажоритарен собственик на повече от 50%. Нека да се каже стратегическият партньор е такъв и такъв, той ще спаси пощите и пощите ще се оправят. Във всички държави в Европейския съюз универсалната пощенска услуга по закон е предоставена единствено на държавен пощенски оператор”, поясни Георги Бочев.