9 млн. лв. компенсация за „Български пощи”

Девет милиона лева е размерът на общата компенсация, която „Български пощи“ ЕАД може да получи заради извършването на универсалната услуга в икономически неизгодни райони на страната.

Това коментира пред медии днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от пресцентъра на МТИТС.
Преди няколко седмици бяха отпуснати 2 милиона лева, които бяха предвидени в държавния бюджет, сега Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения успя да намери допълнителен резерв от собствени средства в размер на още 2 милиона лева. От актуализацията на държавния бюджет се очаква да дойдат 5 милиона лева в рамките на 2013 година, каза министър Папазов. Той подчерта, че правителството полага големи усилия за осигуряване на полагащата се компенсация на „Български пощи“. 

„Нямаме никакво намерение да приватизираме „Български пощи“, бе категоричен министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В момента се изпълнява оздравителна програма в дружеството. В същото време още днес стартират срещи със синдикатите за обсъждане на нов план за преструктуриране на дружеството. Мерките ще предвиждат оптимизиране на разходите, премахване на дублиращите се функции, въвеждане на нови дейности като продажба на услуги на Спортния тотализатор в клоновете на пощите, както и в бъдеще на билети за влак. 
„Български пощи“ е изключително важно предприятие за българската икономика и за социалния живот, особено в отдалечените райони на страната, затова ще положим максимални усилия за оздравяването му и за осигуряване на качествени пощенски услуги, каза още Данаил Папазов.