Странните неща, които правим в съня си

Животът

11-09-2013, 09:51

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Все повече хора по света търсят специализирана медицинска помощ

Все повече хора по света търсят специализирана медицинска помощ заради проблеми със съня. Някои от пациентите не просто не могат да спят. Те правят странни неща през нощта. За тях разказва материал на британската новинарска мрежа BBC.

Медиите на Острова отбелязват, че повече от 30% от британското население страда от безсъние или друг вид разстройство на съня. Клиниките в страната твърдят, че получават повече от 50 нови запитвания за лечение всяка седмица. В тази връзка експертите разказват за някои от най-често срещаните странни неща, които хората правят докато спят. Сред тях са:

● Писане на съобщения. Технологиите заемат все по-голяма част от живота ни. Затова за експертите не е изненада да наблюдават как проблемите със съня все повече се свързват с тях. Писането на sms-и естествено се вписва в проявите на сомнамбула, защото много често хората в съня си повтарят моделите си наповедение от през деня и правят неща, които често вършат докато са будни.

● Хранене. Изненадващо опразен хладилник и хаос в кухнята са някои от нещата, които спящите активни пациенти откриват в недоумение сутрин, щом станат. Обикновено те помнят не само, че са ставали през нощта, но и че са направили за да похапнат.

● Секс. Сексомнията е състояние, в което хората правят секс докато спят. Публичното внимание бе насочено към него едва в последните години. Много малко изследвания има по въпроса. Смята се, че може да се появи по-често по време на високостресови периоди или под влиянието на алкохол или наркотици. Лошата му страна е, че може да доведе дори до насилие и изнасилвания. Става дума за действия в състояние на парасомния или фаза на дълбокия сън, когато съзнанието за случващото се на мозъка е изключено, но не и тази част от мозъка, отговорна за основните инстинкти.

● Спиране на дишането. В този случай става дума за заболяване, наричано Обструктивна сънна апнея. Все повече хора се лекуват в клиники от него. То често е придружено от силно хъркане, при което мускулите на гърлото блокират достъпа на въздух. Тогава настъпва и прекъсване на дишането за около 26 секунди, след което следва шумно издишване, придружено с тежко изхъркване. Това състояние се повтаря многократно нощем, вследствие на което страдащите от него през деня са уморени и често задрямват по време на активн дейности, включително и докато шофират. Доказано е, че сънната апнея е една от най-честите причини за внезапни катастрофи на пътя в световен мащаб. Затова медиците съветват хората с такъв проблем и близките им, които стават свидетели на това състояние незабавно да се ориентират към лечение.

● Синдромът на експлодиращата глава. Спокойно заспивате и изведнъж усещате, че сякаш бомба е избухнала в леглото ви. Увеличаващият се силен шум обаче идва отвътре, от главата ви. Това е друг вид събитие в състояние на парасомния. Хората, които страдат от него, описват силния шум като експлозия на бомба, близка гръмотевица или изстрелване на патрон. Преживяването е безболезнено, но доста стресиращо. Има свидетелства за хора, които са бягали към прозорците си, за да видят дали не е избухнала бомба пред блока им или някъде наблизо. Експерти твърдят, че състоянието се среща изключително рядко, въпреки че броят на пациентите, които се оплакват от него, се увеличава. Пречи основно защото влошава качеството на живот.

В допълнение, интересен факт е от колко сън се нуждае човекът и от колко някои животни. Човекът трябва да спи между 8 и 11 часа, смятат експертите. Котката - 12,1 часа. Питонът - 18 часа. Овцата - 3,8 часа. Жирафът - 1,9 часа.

Източник Мениджър Нюз/obekti.bg