Плевнелиев: Сарафово e нашият 11 септември

Ние също изпитахме нашия "Nine Eleven" и това стана с атентата в Сарафово.

"Ние също изпитахме нашия "Nine Eleven" и това стана с атентата в Сарафово. Тогава видяхме от първо лице нечовешката същност на терористичния акт и го изпитахме на собствена територия." - това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на XI-та Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения", която не случайно се провежда на 11 септември – 12 години след като терористи удариха Кулите в САЩ.

Плевнелиев подчерта, че много хора, включително и много политици, са се изказали по темата за кървавия атентат от Бургас. По думите му, предприети са много адекватни мерки след станалото през миналия юли. Надявам се, че днес сме по-готови към тази изключителна опасност към нацията, изтъкна още Росен Плевнелиев.
Държавният глава не пропусна да отбележи какво щяло да бъде, ако при този атентат сме били сами: "Слава Богу, ние сме интегрирани, ние сме част от НАТО. И това ни даде сила да се изправим срещу една грозна и нечовешка атака."
"Видяхме и европейската солидарност", заяви още президентът и добави: "Когато сме интегрирани, сме силни, когато сме сами, сме слаби. Това може да го видим и нашата история."

Относно случващото се в Сирия, Росен Плевнелиев коментира
: "Всички станахме свидетели не просто на една война, която от днес не стартирала, но и как на 21 август беше използването на оръжие за масово унищожение на мирни граждани. Това е един ужасяващ акт, една атака срещу хуманността, която нямаше как да не бъде заклеймена. Това е недопустимо."
Плевнелиев допълни, че на този фон е много важно България да има единна позиция. Президентът отправи и апел когато започне обсъждането на Бюджет 2014 да се обърне внимание на парите за военното министерство.

По отношение на националната сигурност държавният глава призова да мислим и в по-далечен хоризонт до 2020 и отвъд. Плевнелиев продължава да държи на изпълнението на Програмата 2020, както и обсъжданите през 2012 година реформи в Сектор "Сигурност".
В своята реч Плевнелиев намери място и "трите вълшебни думички" – енергийна ефективност, енергийна либерализация, енергийна независимост. Заплахите трябва да се засичат своевременно и да се следват основните приоритети за националната сигурност – интеграция, технологии, ресурси и демография, заключи той.

"Категорично искам да заявя, че когато казах, че ще намеря правилния момент да свикам КСНС съм бил прав, защото видяхте колко много динамично се променя средата всеки ден", заяви Росен Плевнелиев след края на конференцията.