Близо 500 лева струва на родителите си един бургаски ученик

Парите

13-09-2013, 06:33

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Рекорден ръст на ученици в Бургас

Големите ученици предпочитат учебници втора ръка

Около 500 лева струва на родителите си един бургаски ученик, показват резултати от анкета на радио „Фокус” - Бургас . Родители на ученици в начален етап на образование коментираха, че около 500 лева струва цялостното оборудване на дете за предстоящата учебна година в Бургас.

„Четох една статистика, която посочваше, че бургаският ученик излиза най-скъпо в страната. Аз съм дала повече от 100 лева за два комплекта спортни екипи, дънки и маратонки. Учебните помагала също ще струват около 70 лв., 50 лв. ни костваше само раницата”, каза майката на дете, което ще бъде в четвърти клас. Баща на друг четвъртокласник пък каза, че очаква да се побере в 500-600 лева, но изчаква с пазаруването, понеже по-големият му син-студент му излязъл около 2 500 лева. 

Големите ученици предпочитат учебници втора ръка

Големите ученици предпочитат учебници втора ръка, показа проучване на радиото.„Около 70 лева е комплект учебници втора употреба за 8-клас. Това са учебниците, които предпочитани и почти никой вече не търси нови, особено в по-горните класове”, каза продавачка в книжарница, намираща се близо до Механотехникума в Бургас. По думите й родителите масово изчакват да минат родителските срещи, за да чуят изискванията на учителите и тогава да пазаруват. Продавач-консултант от ккнижарница в центъра на града пък каза, че при нея родителите на първолаци оставят около 100-120 лева за учебни пособия. Най-скъпи им излизали раниците, които тук са около и над 50 лева. „На други места има раници и по 16-17 лева, но качеството им е друго, за всяко нещо си има хора”, коментира жената. Раниците се оказват и най-скъпият и най-търсеният продукт.