От болницата: Мишката е варена, не носи зараза! Това е провокация

Продължават проверките в Инфекциозна болница

За пръв път ни се случва такова нещо. Много съжалявам. Нямам обяснения как се е случило такова нещо. Инцидентът е много неприятен. Това каза по телефона за сутрешния блок на БНТ проф. Мариана Стойчева от Инфекциозната клиника към УМБАЛ "СВ. Георги" в Пловдив, където вчера беше намерена мишка в закуската на дете. Ние не ползваме наша кухня за храната. Получаваме я от фирма и само я разливаме на пациентите, обясни тя. Започнаха проверки от всички институции. Извинявам се още веднъж на всички майки. Не мога да кажа къде и как точно е попаднала мишката в храната. От гледна точка на опасност за разпространението на други инфекциозни болести заради мишката, мога да заявя, че няма никаква вероятност това да се случи. Мишката е била термично обработена и всички паразити, които е пренасяла са загинали, категорична беше Стойчева. Не мога да кажа дали ще продължим да работим с кухнята, от която взимаме храната. В момента се проверяват всички звена. Това е изолиран случай, за който много съжалявам, повтори Стойчева.

В разговора се включи и д-р Теодора Севова, директор на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. От вчера извършваме проверки в кухнята, която доставя храната на болницата. Засега не сме установили никакви нарушение. Не мога да кажа как мишката е попаднала в храната. Това е много неприятен инцидент. Във всички случаи, в които се установи проблем се предписват действия за преразглеждане на контрола. Има възможност това да е провокация. Появата на мишката е много мистериозна, каза Севова.

В студиото бяха и Нигяр Джафер, шеф Комисията по Здравеопазване в парламента и проф. Бойко Коруков, пише novini.bg. Двамата също окачествиха вчерашния инцидент като много грозен. Те стигнаха до извода, че проблемите в здравеопазването са много сериозни. Неплащането на здравни осигуровки и липсата на кадри са основните проблеми за решаване в здравната система. Джафер обвини бившите управляващи за батаците в здравната система.