Няма виновни за сварената мишка

Сложена е нарочно, твърдят лекари

“Не сме открили нарушения в кухненския блок на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив и не изключваме и версията за саботаж”, заяви пред Dnes.bg директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Теодора Севова. 

Спешната проверка е направена по повод скандалния случай, при който майка на 2-годишно момиченце откри сварена мишка в попарата на своето дете, което се лекува в пловдивската Инфекциозна клиника. 

„Хубаво е, че детето само една лъжичка беше хапнало и веднага я изплю, защото видях опашката, помислих, че е някакво въженце, но се оказа мишка”, разказа потресената майка, която продължава да е в клиниката със своето дете. 

Проверка на здравната инспекция в Пловдив не е открила нарушения в болницата.

Храната се приготвя в кухненския блок на болницата и после се транспортира в херметически затворени тенджери до клиниката. Инспекторите са категорични, че гризачът не е попаднал в болничната храна при транспортирането й до клиниката.

„От това, което виждаме на снимката, мишката си е сварена, затова няма как да е попаднала при транспортиране или при разливане на храната, тя най-вероятно е била в кухненския блок”, категорична е д-р Милена Коларова от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. 

От болницата правят вътрешна проверка и не изключват версията за злоумишлена намеса. От Инфекциозната клиника успокоиха, че евентуалните вируси в мишката са убити, защото гризачът е минал термична обработка.