14 септември - професионален празник на огнеборците

Българските огнеборци отбелязват на 14 септември професионалния си празник.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири, под председателството на Димитър Тролев, е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен. Видно от протоколите на заседанията, предмет на обсъждане са въпросите за недоброто техническо оборудване на пожарните команди, мероприятия за подобряване положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. В специално писмо до Министъра на вътрешните работи участниците в събора посочват: “Като вземете предвид, господин Министре, високата и хуманна задача на пожарникарството от една страна, и слабото му развитие и общественото мнение за него от друга, най-учтиво Ви молим да съдействате за преуспяването на нашето дело, като ходатайствате за осъществяването на гореказаните решения, именно снабдяване пожарните команди с добри снаряди и употребяване на пожарникарите само за пожарникари, а не да изпълняват и други работи......”.
Вторият събор на пожарните командири, проведен през м. август 1906 г., в Пловдив (председател Димитър Тролев), приключва с писмо до министъра на вътрешните работи, в което се посочва необходимостта от внасяне и разглеждане в Народното събрание на Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Делегатите на събора предвиждат Законът да регламентира вътрешното уреждане на пожарните команди, а също – “несменяемост на персонала при промяната на разните политически режими, така най-сетне и повишение и регулиране заплатите на пожарните командири и пожарникарите.”. Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.
Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.
Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички.
По времето на Спиро Костов носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.
През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.
В сравнение с мъчително дългото чакане на конните впрягове, пожарните автомобили пристигат на мястото на пожара за броени минути.

 

През 1995г. с решение на Министерския съвет на Р.България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията, от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.

Пожелаваме на всички огнеборци и близките им здраве, щастие, лични и професионални успехи.

Честит празник!