Сметките за ток през август били изрядни

Портфейл

14-09-2013, 00:45

Автор:

Вulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Висока сметка за ток. Какво да правим?

Сметките за ток през август са изрядни и има само отделни случаи на сбъркани фактури.

До това заключение стигнаха депутатите от две комисии - енергийната и тази за взаимодействие с гражданските организации.

Те проведоха съвместно заседание в сряда, на което присъстваха представители на доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", които бяха извикани, за да обяснят защо сметките за август са по-високи, въпреки че има намаление на тока, пише в."Труд".

"От казаното стана ясно, че има единични случаи на сгрешени сметки, което е нормално при толкова клиенти. Все пак на тези случаи трябва да се обръща внимание", коментира председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

Гражданските организации от своя страна продължиха да настояват за по-ясни сметки, спиране на изкупуването на големи количества зелен ток (енергия от вятър, слънце, вода и биомаса) и повече контрол от държавата върху енергийните компании.

Енергийният министър Драгомир Стойнев, който не присъства на заседанието, коментира пред журналисти по-късно, че парламентът и енергийните дружества, а не той трябва да обясняват сметките.

Все пак министърът намекна, че има основания в някои области в страната да се говори за злоупотреба с монопол, както обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Всеки клиент на енергото да има индивидуален договор за доставка на ток, а общите условия да отпаднат. Това настоя Георги Христов от неправителствената организация "Днес" на заседанието.

Представителите и на трите дружества доставчици на ток увериха, че са проведени информационни кампании сред потребителите заради новите сметки.

"От началото на август имаме много малко жалби за сметките - само 5-7. Според мен проблемът е, че сметките в различните части на България са различни - трябва да са еднакви", каза Петър Докладал изп. директор на доставчика в Западна България ЧЕЗ.

Той поиска ДКЕВР да изработи единен модел на фактурите и препоръча поне веднъж годишно клиентите да получават информация каква част от сметките им при кои производители отива - зелени централи, топлофикации, АЕЦ и др.

От доставчика на ток в Южна България ЕВН съобщиха, че сметките им за август са с 12% по-ниски спрямо същия месец на миналата година. При "Енерго-про" отчетеното намаление е 10%

.