350 русначета учат в бургаските школа

Мисия Бургас

15-09-2013, 06:30

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 500 лева струва на родителите си един бургаски ученик

Над 2100 са първокласниците в общината

Най-многобройната група чуждестранни деца в бургаските учебни заведения са руските граждани, това съобщи зам.-кметът Йорданка Ананиева.

По принцип общините не поддържат определен регистър за чуждите ученици. Такъв регистър има в Министерство на образованието, като информацията се предоставя от самите учебни заведения чрез Образец №1, където се записват децата чужденци с временен или постоянен статут на пребиваване обясни Ананиева, предаде радио "Фокус".

"Ние обаче искаме и непрекъснато следим тази информация както от регионалния инспекторат така и от службата по миграция и службите, които издават различни документи, свързани с пребиваването на чужденците. Окончателната бройка ще стане ясна, след като училищата подадат Образец №1, но на територията на община Бургас имаме около 350 рускоезични деца", каза Ананиева.

По думите й няма съсредоточаване на тези деца в едно или няколко предпочитани учебни заведения. Те са предимно в училищата до адреса, на които живеят, и там, където имат приятелска среда. На въпрос има ли постъпило искане или запитване от страна на родители за създаване на училище специално за рускоговорящите деца, които са най-голямата група, Ананиева каза, че темата вече е обсъждана в общината.

"Няколко месеца работим по тази процедура. Имахме разговори с руското посолство, с Министерство на образованието имаме и кореспонденция между тези институции, тъй като най-често при нас, при кмета на общината идват заявките, че броят на рускоговорящите деца се увеличава и се налага те да плащат държавна такса за обучението си. Освен това им се налага да се явяват на изпити за покриване на руския държавен стандарт към руското посолство и търсят възможност да се ситуира в Бургас такова руско училище. Имах преди ден среща с представители на руското посолство. Уточнихме следващите стъпки, които трябва да се направят, за да се създаде едно такова училище. Това трябва да е предмет на междудържавна спогодба в лицето на двете министерства на образованието на България и Русия", обясни Ананиева.

Трябва тепърва да се уточнят програмите, по които ще се обучават в бъдеще тези деца и които да отговарят на българския и руски стандарт. Това, с което община Бургас конкретно може да се ангажира, е предоставянето на училищна база, посочи зам.-кметът Ананиева. Вече има готовност да бъдат предложени няколко училища, като едно от условията е тези учебни заведения да са на комуникативно място, т.е да има удобен транспорт и възможност за осигуряване на отделен вход. Част от предложения са училищата „Димчо Дебелянов” и „Константин Преславски” в комплекс „Славейков” и училище „Георги Бенковски” в жилищен комплекс „Зорница”. Така ще има възможност за избор и съпоставка на базата, допълни Ананиева. През последните години не само Бургас, но областта като цяло е атрактивна за руснаците, които идват със семействата си. Повече рускоговорящи семейства има в община Поморие, в Несебър и Свети Влас, Созопол, а на някои места са предпочитани и тихи села във вътрешността на областта като село Подвис, община Сунгурларе.

Над 2100 са първокласниците в община Бургас

В община Бургас тази година, по последни данни, броят на първокласниците е 2117. „Може би след 16 септември ще имаме вече окончателната цифра, тъй като и сега се обаждат родители, които чакат последния момент за да запишат детето си в първи клас. Приблизително ще бъдат с 200 повече от това, което имахме като първокласници през миналата година”, разясни заместник-кметът.

"Тази тенденция е трайна, защото ние виждаме увеличаването на броя на децата в детските градини. От 6 години непрекъснато строим детски градини, ремонтираме и създаваме нови места за децата и въпреки всичко пак изпитване недостиг, особено в Централна градска част и к-с „Меден рудник”. Виждам трайна тенденция в детските градини, която ще се пренесе и нагоре в училището, което е много хубаво, защото един град е млад и хубав, когато в него има много деца”, каза още тя.

Около 26-27 хиляди са учениците на територията на община Бургас. 
„За всички хора, които са свързани с образованието, 15 септември е един неписан в календара празник, защото всеки 15 септември е едно ново начало. Ако всички останали хора броят годините като календарни в образованието, ние, ги броим като учебни години. Най-вълнуващи са тези моменти за първокласниците, които за първи път прекрачват прага на училището. Пожелавам на всички първокласници, прекрачвайки този праг в празничния ден, те да приемат ходенето на училище всеки ден като един малък празник, защото празник е, когато научиш нещо ново и придобиваш нови знания и умения, израстваш като личност”, каза в навечерието на първия учебен ден заместник-кметът по образование.