Броят на бежанците у нас критичен

България спешно търси помощ от ЕС

Капацитетът на България за приемане на бежанци съвсем скоро ще бъде напълно изчерпан, заяви днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. 
Той допълни, че правителството подготвя спешно искане за финансова помощ от Европейския съюз, както и за пренасочване на хора към други страни.
Според данните, цитирани от вицепремиерът, в момента у нас има 4 010 души бежанци, сред които 1465 сирийци. Само за последните три дни близо 250 са задържаните на българо-турската граница нелегални имигранти.
След ескалацията на кризата в Сирия, породена от химическата атака срещу цивилни миналия месец, българското правителство алармира, че не може да се справи с бежанския поток от Сирия и настоява за европейска помощ. Според официалните прогнози броят на бежанците до края на годината може да достигне 6 - 10 хиляди души, а средствата, необходими за справяне с проблема са 10 млн. лв. 
"Прогнозите ще се сбъднат и съвсем скоро достигаме критична точка за България. Страната ни няма да е в състояние самостоятелно без европейска солидарност да поеме този товар. Ще искаме да бъде задействана съответната директива за незабавна помощ", заяви Йовчев и допълни: "Разчитаме на европейска солидарност. Такова искане може да се отправи, когато са налице съответните обстоятелства. В момента е точно времето, в което трябва да подготвим такова искане, тъй като имаме реална обстановка, на база на която можем да отправим такава молба".

По-рано днес от МВР съобщиха, че общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица, като към момента той е надхвърлен с 514 места.
Преди дни министърът на отбраната заяви, че ведомството му е готово да предостави на Държавната агенция за бежанците свои сгради в общо 26 войскови района, но те са в окаяно състояние и ремонтът им би струвал около 10 млн.лв.