Не бързайте с бързите кредити

Бъдете много внимателни, когато решите да вземете такъв кредит, съветват от КЗП

Все повече хора се обръщат към фирми за бързи кредити поради затруднения да посрещат битовите си сметки, при спешни нужди, когато изпаднат във временна неплатежоспособност, за извършване на ремонти, за почивки или по други поводи. Същевременно пазарът на тези услуги продължава да се развива и да бъде динамичен предвид широкото търсене и конкуренцията между търговците. Много са и рекламите и обявите, които привличат вниманието на потребителите за получаване на "бързи пари", понякога с непълни и неясни условия.

Трябва да знаете, че бързите кредити са скъпи и с високи лихви и да бъдете особено внимателни, когато решите да се възползват от подобни услуги, алармират от Комисията за защита на потребителите. Това означава, че е необходимо да положите повече усилия да съберете цялата съществена информация за конкретния кредит и за предлаганите на пазара кредити, преди да подпишете договор за своя заем.

Преди да кандидатствате за кредит е необходимо предварително да се информирате за най-важните условия по отпускането, усвояването и издължаването му, пише econ.bg. Това са общата сума за връщане, лихвеният процент, годишният процент на разходите по кредита (ГПР), срокът на договора, размерът и броят на погасителните вноски  (в т.ч. комисионните и таксите  на финансовата институция). Тази информация се предоставя от кредитора чрез  Стандартен европейски формуляр.  Ако не разбирате някой от елементите в него, имате право да получите разяснение. 

Най-точният показател за сравняване цената на два кредита е Годишният процент на разходите. Той включва договорената лихва, дължимите такси и комисионни към банката или небанковата финансова институция (такса за разглеждане на документи, комисионни за обработка, годишни или месечни такси и др.) и в най-голяма степен може да ви ориентира доколко предлаганият кредитен продукт е подходящ за вас. Преди да подпишете договора за кредит, трябва задължително да се запознаете с клаузите му и с общите условия към него.

Важно е да обърнете специално внимание на дребния шрифт (ако има такъв), тъй като там обикновено се съдържа съществена информация. Трябва да знаете, че имате право  да се откажете от договора за кредит до 14 дни след сключването му. Това обаче става при определен ред. Първо трябва да изпратите уведомление до кредитора за отказ от сключения договор. Необходимо е и да върнете получената сума, заедно с начислената договорна лихва за периода, през който сте ползвали отпуснатите средства, но не по-късно от 30 дни след изпращане на уведомлението до кредитора. 

Имате право изцяло или частично да погасите кредита си по всяко време. Кредиторът може да претендира такса единствено при договорите за кредит с фиксиран лихвен процент в рамките от 1% до 0.5% от предсрочно погасената сума. Той няма право да събира такса за предсрочно погасяване при договорите за потребителски кредит, уговорени с променлив лихвен процент, и при договорите за кредит под формата на овърдрафт