Изложба „В паяжината на дантелата” ще бъде открита в Етнографския музей в София

Афиш

17-09-2013, 07:56

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оригинал на Рафаело за първи път в София

Възраждането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението им за бъдещите поколения.

Изложба „В паяжината на дантелата” ще бъде открита в Етнографския музей в столицата, (пл.„Княз Александър I” 1), съобщиха от музея. Изложбата ще бъде открита в 17.30 ч. и се организира от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и неформална група СедянкаТА.

Ще бъдат представени както старинни образци италианска, руска, френска и българска дантела, така и съвременни авторски произведения. Експонатите са изработени с дантела на совалки, известна у нас като калоферска или брюкселска, фриволитé, шита дантела кене и други все по-рядко срещащи се техники.

В последния ден на изложбата – 21 септемвери 2013 г. (събота) – посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на разнообразни умения на майстори от Русия, Италия, Франция и България. На международния приложен семинар „Ръкоделието днес – начини за поддържане на уменията и традициите” участниците ще споделят своя опит по опазване и предаване на традиционните техники. Възраждането на интереса към тях създавa перспективи за съхранението им за бъдещите поколения.