ГЕРБ внася вот на недоверие в четвъртък

Искането за вот на недоверие към кабинета, който ГЕРБ обеща на старта на политическия сезон, ще бъде внесен утре и ще е за цялостната му политика.

Решението е взето в понеделник от изпълнителната комисия на партията. Като мотиви за вота Борисов посочва "лъжите и провала им във всички сфери".

"Със 100-те си дни кабинетът показа, че е опасен за страната. Донесе нестабилност и крие рискове за националната сигурност", заяви Цецка Цачева.

Ивайло Московски подчерта, че правителството работи в сериозна международна изолация. Правело само междусъседски визити с Румъния и една в Китай, която даже не била на ниво държавни ръководители. Нито една делегация на високо равнище не посетила страната ни. "Пълен отлив на инвеститори и замразени проекти", добави като мотиви Лиляна Павлова

"В целия преход, дори по времето на Жан Виденов "по-мълчаливи партньори" не сме имали. Никога не са били така предпазливи към друг кабинет", каза депутатът Владислав Горанов. Според Борисов вотът ще покаже на Европа, че правителството се крепи от "Атака".

"Не сме наивници и не очакваме, че нашите 97 гласа ще стигнат нужните 121", подчерта бившата шефка на парламента. Макар и без съюзник отвътре, от ГЕРБ разчитали на обществена подкрепа, пише 24chasa. Според Цачева Реформаторският блок споделя същите тези за сегашното управление. А как ще се развият отношенията му с ГЕРБ, било "въпрос и на време".

"Тези 100 дни са управление на инат с един почти онемял премиер. Уволняват се експертите. Върви се от заетост към помощи", обобщи Павлова. "Ако въобще има "Хемус", ще я правят платена. Това обрича Севера. Закъснява "Струма", бавят "Марица", само 50 милиона има за малките пътища", изреди тя. С действията си правителството се доказало не като програмно, а като коалиционно - на БСП, ДПС и "Атака".

"Намерението на ГЕРБ да поиска вот на недоверие на кабинета не за работата му в една сфера, а за цялостната политика, е абсурдна", заяви вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него с този ход правителството ще бъде бетонирано за 6 месеца срещу евентуална промяна в позицията на партньорите на БСП. 
"Това не е невъзможно, тъй като става дума за тристранна коалиция, в която нищо не е сигурно", уточни Кънев и изрази надежда, че в крайна сметка предложението няма да бъде внесено в този вид.