20% повече приходи от Беглик Таш

Туризъм

18-09-2013, 10:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турнето Бургас 2019 продължава по стъпките на прадедите ни в Беглик Таш

Стотици чехи и руснаци влязоха в магията на скалното светилище край Приморско тази година

С близо 20% ръст на приходите от продажба на билети за посещения на историческия обект Беглик Таш приключва сезонът в Приморско.

Хиляди са преминали през уникалната местност от началото на лятото до средата на месец септември, отчита Тонка Вълчева -  главен специалист „Туристическо обслужване”  в община Приморско.  За настоящия сезон средствата възлизат на 30 хиляди лева.

Тракийското мегалитно скално светилище Беглик Таш се намира  на 4 км от Приморско и е едно от големите открития на Тракийската история на Южното Черноморие и Странджа.

За завръщането към бронзовата епоха, 13 век преди Христа туристите плащат вход от 2 лева, а за да се запознаят в детайли с историята на скалните тераси, култа към богияната майка и слънцето, както и с ритуалите на тракийските жрици към таксата се заплащат още 10 лева за гид.

„Туристите имат възможността да седнат на изсечения каменен трон на великия тракийски жрец, от къдетосе вижда цялата площадка на светилището.Особено впечетляващо е осветлението  около 15 часа, когато благодарение на югозападната позиция на слънцето, всичко в светилището грее, затова и в следобедните часове посещенията са били най-много”, обяснява Тонка Вълчева. По думите и най-голям процент от посетителите са били българи, следвани от руснаци, поляци и чехи.

Светилището „Беглик Таш” било главното светилище  на тракийското племе „скирмиани” – най-древните металурзи в Тракия. Те населявали крайбрежните хълмове на Странджа и техният владетел бил и върховен  жрец, а резиденцията му била изградена високо над реката на известната скала, наричана „Лъвската глава” на 3 км. западно от „Беглик Таш”- главното светилище. Пътят между тях бележи свещенното простронство, в което се намират комплекси от тракийски могили, долмени и малки скални светилища.