Започват ремонта на Тройката през октомври

Мисия Бургас

19-09-2013, 06:20

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

До май подписват за ремонта на Тройката, риск за новите рейсове няма

Над 150 са подадените проекти от община Бургас, финансирани по различни европейски програми през последните шест години

През октомври е планирано да започне обновяването на площад „Тройката”. Това каза зам.-кметът по „Европейски политики и околна среда” Атанаска Николова. Тя съобщи ,че в момента комисията по избор на изпълнител приключва своята работа, предаде радио "Фокус". След като бъде обявен избраният изпълнител, ще се изчака срока за обжалване и ако няма такова дейностите по този проект може да започнат още през октомври.

„Това е сложен, комплексен проект, комбиниран с изграждане на подземна улица и за нас е важно и с нетърпение очакваме да започнем работа по него”, каза Николова. Заедно с този проект са подадени и одобрени други обекти, които ще бъдат обновени ако се освободи финансов ресурс по ОП „Регионално развитие” припомни зам.-кметът.

Всички те са на стойност половин милон лева и в тези допълнителни обекти е включен изграждане на парк в комплес „Изгрев”, благоустрояване на междублоково пространство в комплекс „Меден рудник”, спортен комплекс и парк в „Лазур”.

„Подготвени са тръжните документи и за така наречените допълнителни малки обекти. Надяваме се да имаме възможност да реализираме и тях”, каза Николова. Тя съобщи, че останалите приоритни за община Бургас обекти като реконструкцията на „Богориди”, вторият етап на „Александровска” и на ул. „Батемберг”, са заложени за изпълнение в интегрирания план за градско възстаноявяване и развитие. По тях може да започне работа още в началото на новия програмен период през 2014 година, когато започнат да работят новите оператвни програми.

Над 150 са подадените проекти от общината, финансирани по евро програми

Над 150 са подадените проекти от община Бургас, финансирани по различни европейски програми през последните шест години. В момента от общинска администрация се изпълняват над 50 проекта, каза Николова.

По думите й успешната реализация на поректиет се дължи на мотивация на екипа, доброто партньорство между дирекциите в община Бургас, както и с институциите - партньори. Николова каза още, че в момента усилията на екипа са насочени към подготовка на следващия програмен период. „В тази връзка имаме проект, който чакаме всеки момент да бъде одобрен и да подпишем договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ отново по ОП „Регионално развитие”.

Това е проект, който ще ни позволи да проектираме т.е. да подготвим технически инвестиционни проекти за благоустрояване на ЦГЧ, квартал „Възраждане”, комплекс „Меден рудник”, реконструкцията на дома на Нефхтохимика и да направим ремонта и реконструкцията на сградата на бившия дом за деца „ Ал. Г. Коджакафалията”. Това са обекти важни за развитието на града, свързани с промяна облика на централна градска част и особено на тези малки улички в центъра, които останаха през годините без финасиране и без ремонт.

Нашето желание е да променим изцяло облика на централна градска част, да придадем идентичност на един истински център на модерен град, който освен че се развива бързо и интензивно пази своите символи и стари сгради и се отнася с уважение към тях”, каза Атанаска Николова. Тя допълни, че ще разчитат много на обществеността и мнението на граждани, защото в рамките на изпълнението на този проект във всеки един етап от изпълнението му ще бъдат организирани обществени обсъждания.