Планират разширение на велостанциите за колелета под наем

2014-та година ще бъде много интензивна за община Бургас и свързана със сериозна реконструкция на пътната мрежа

Едно от постиженията на община Бургас за създаване условия за алтернативен начин на предвижване в града е реалзирането на проекта за отдаване на велосипеди под наем, каза за Атанаска Николова, заместник-кмет по „Европейските политики и околна среда”, предаде радио "Фокус".

„На този етап станциите, които са изградени са 12, но вече имаме заявки от наши партньори, които да подкрепят иницативата на общината и още следващата година броят на станциите за наем на велосипеди ще бъдат увеличени. Това е едната идея, която е насочена в посока улесняване предвижването с велосипед в града.

Най-важно е осигуряването и изграждането на безопасни, сигурни, бързи велоалеи, които да осигуряват предвижването във всички квартали на града и връзката между тях. Това е част от големия проект за интегриран градски транспорт, по който общината работи. Можем да се похвалим, че вече са завършени техническите инвестиционни проекти за бързата автобусна линия, велоалеите и за останалите компоненти като изграждането на нова автогара „Юг”, Централна автобусна спирка и автобусното депо в к-с „Меден рудник”.

Очакваме управляващият орган на ОП „Регионално развитие” много скоро да одобри нашите технически и инвестициони проекти и стартираме процедурите за избор на изпълнител. 2014-та година ще бъде много интензивна за община Бургас и свързана със сериозна реконструкция на пътната мрежа. До средата на 2015 година да завършим изграждането на цялата инфраструктура на новата транспортна схема, която ще осигури не само бързата автобусна линия, но и минимум 25 км. безопасни качествени велоалеи”, каза Николова.

Тя допълни, че към момента е предвидено велосипедните станции да работят до края на септември, но в случай, че атмосферните условия са подходящи и има търсене, е възможно периодът на експлотация на колелетата под наем да бъде удължен.