Млада пловдивчанка захвърли богатство, бяга от мъж насилник

Животът

24-09-2013, 13:26

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Семейство на ужасите шокира България

Жената живеела в златна клетка, била малтретирана от години

Богата млада жена от Пловдив е била малтретирана психически и физически от съпруга си, каза адв. Милена Кадиева. Жертвата е живеела години наред като в златна клетка.

Дамата била от заможно семейство. Имоти, пътувания в чужбина, бижута, прически, всичко отстрани било лъскаво, но всъщност тя е била жертва на мъжа си - насилник, продължи историята Кадиева.

Анонимната дама нямала право да излиза без бодигардове, но не, защото съпругът й се страхувал за живота й, а за да бъде следена къде ходи и с кого се среща. Свободата й е била нарушена дотолкова, че тя не можела да взема решения, свързани с децата си.

Насилието, което е изтърпяла, е било бавно, постоянно, мъчително. Не знаем как е успяла да дойде в Центъра. Решила се е след нанасянето на побой от мъжа й, докато децата били в съседната стая, казаха от фондация "Джендър алтернативи".

202 жени от Пловдив през миналата година са били в подобна ситуация – жертви на насилие вкъщи. Две трети от сигналите стигат до полицията или се търси съдебна защита. Делата срещу насилниците растат - от 80 през 2005-та година до 293 през 2012-та. В Пловдив се водят най-много наказателни дела срещу мъже, които малтретират вкъщи.

Най-често жертвите разказват за психологически и физически тормоз, както и за използване на децата при конфликта между родители.

От март до август т.г. 105 човека са посетили центъра, направени са 159 консултации. Делата в Районния съд са повече от 150.

4-5% от мъжете, посетили Центъра, признават, че също са били жертви на домашно насилие.

Расте броят и на малтретирани възрастни хора, допълни адв. Татяна Рискова. Има сигнали от много пенсионери. Един от тях е от 73-годишна баба. Тормозът е най-вече от деца и внуци. Причините – имотни кавги, алкохол и наркотици. Работи се по случай на алкохолизиран син, който бие майка си и баща си. Регистриран е сигнал за пропила се дъщеря, която пребивала родната си майка.

Възрастните трудно вземат решение да съдят близките си. Често подават молби, после ги оттеглят, казаха адвокати.

Малко са случаите на изведена от дома жертва. Ако пострадалият не пожелае, това няма как да се случи.