Пловдивски лекар вади рецепта за добър секс

Работа, пари и никакъв стрес са гаранция за добра любов, каза д-р Стефан Попов

Д-р Стефан Попов е лекар сексолог. Специалист е и по неврология и психиатрия. Преподава сексуално и репродуктивно здраве в Медицинския университет в Пловдив.

Той е един от основателите на сектора по Сексология към ВМИ-Пловдив. През 2007 година открива консултативен център по неврология, психиатрия и сексология.

За читателите на Plovdivutre.bg д-р Стефан Попов казва каква е рецептата за добър сексуален живот, размерът има ли значение и дава още отговори на интимни въпроси.

- Д-р Попов, българинът “поумня ли”, при сексуални проблеми търси ли специалист или се справя сам?

- Има голяма промяна в сравнение с преди 30 години. Все още обаче темата „Секс и сексуално консумиране” продължава да бъде табу. Хората, които имат сексуални проблеми, не се стичат масово, за да търсят консултация и терапия. Обикновено се допират до други източници – интернет, допитване до приятели и други.

- Мъжете или жените са “по-отворени” и по-често търсят помощ от лекар?

- Мъжете много по-лесно говорят за проблемите и по-често търсят помощ. Като честота съотношението мъже/жени е 10:1 в полза на силния пол. Като болестност обаче процентите са еднакви.

- От какво най-често се оплакват пациентите?

- Има известни междуполови разлики. У нас 16-17% от мъжете и жените на възраст до 40 години имат сексуални проблеми. От 40 до 60 години обаче този процент се увеличава двойно. Това се дължи на честотата, защото хората казват „Колко е важно?”. Важно е, защото е често. При мъжете оплакванията са предимно за нарушения в ерекцията, т.е. еректилна дисфункция, както и бързата еякулация. При дамите на първо място е нарушеният подтиснат или липсващ оргазъм. После – намаленото сексуално желание.

- Свободен ли е българинът в леглото?

- Ние - лекарите, нямаме лични наблюдения в спалните на хората, но можем да коментираме според разказите на пациентите. В секса има страшно много митология. Един от най-големите митове е, че българските мъже са много по-можещи и по-потентни от другите в рамките на южния фланг на Европа. Друг е въпросът, че има нации, които са по-освободени от нашата.

- Открита ли е рецептата за добър сексуален живот?

- Рецептата е липсата на стрес. Човек, който живее без стрес, има много повече възможности да функционира сексуално пълноценно. Стресът, който изпитва човек, води до т.нар. личностен дистрес. Той разбърква Аз-а, променя нагласите му и засилва нивата на тревожност и безпокойство. Това нарушава сексуалното функциониране, т.е. способностите намаляват. 90% от сексуалните дисфункции са на стресова основа.

- За стреса ясно, кризите около нас – икономическа и други обаче също влизат в спалнята...

- Честотата на сексуалните смущения расте. Това се дължи точно на социалните и икономически факти. На първо място е лошото финансово състояние, след него и липсата на професионална реализация на българина. Това са двата фактора, които буквално убиват секса.

- Расте ли броят на българите с различна сексуална ориентация?

- Не. Не се увеличават. Бих казал, че са една постоянна величина във времето. Друг е въпросът, че хората с различна сексуална ориентация като че ли по-свободно „дишат”. Те могат да се афишират. Обществото като цяло е хомофобно, не обича хомосексуалистите. В същото време то се страхува да не би да стане хомосексуално.

- Има ли външни белези, които издават нашата сексуалност? Можем ли да познаем дали един мъж е добър в леглото само като го погледнем?

- Ако говорим за т.нар. вторични полови белези, пример за това е по-голямото окосмяване при мъжете - това показва високо ниво на тестостерон. То води до по-сексуални натури, защото те имат този хормон в излишък. Във времето, в което мъжете са метросексуални, този белег е трудно разпознаваем. Представителите на силния пол принадлежат на една друга култура – епилират се, използват модерна козметика. Както вече казах, съществува митология в секса. Част от тази митология е да се прави паралел между части на тялото, тяхната изразеност и съответно развитието на полови органи, например длан, ходила и други. Правени са много проучвания, но не е доказана пряка връзка за това.

- Последно, размерът има ли значение?

- Класическата позиция на пионерите на сексологията се запазва, че размерът няма значение. Напоследък обаче има проучвания, които показват една по-голяма удовлетвореност от страна на жените при по-големите размери на мъжкия полов орган. Но тези данни все още до голяма степен са противоречиви. Тенденциите по никакъв начин не бива да създават комплекси на мъжете. Тъй като големината е само един от факторите, които могат да доведат до по-голямо удовлетворение за жените. Има и много други, които трябва да се разглеждат. Това са емоционалност, интимност и свързаност на връзката.

- Какво бихте пожелали на читателите на Plovdivutre.bg?

- Да са добре финансово обезпечени, да живеят в по-малко стрес и да водят един пълноценен сексуален живот. Т.е. да имате повече работа, пари и секс без стрес!