Соломон Паси открива Нощта на учените

Мисия Пловдив

27-09-2013, 09:41

Снимка:

solomonpassy.com

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Програма на Европейската нощ на учените в града

Програмата завършва с концерт на Римския стадион с дансинг и музика от цял свят

С лекция на д-р Соломон Паси днес от 17:00 ч. в ПУ „Паисий Хиленадарски“ стартира Нощта на учените. Гостуването на президента на Атлантическия клуб в България и всички останали прояви в този ден са посветени на Европейската година на гражданите. Д-р Паси ще изнесе лекцията си „Европа, технологии, демокрация” от 17:00 до 18:00 ч. в зала „КОМПАС” на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“. Гостът ще говори за техническия прогрес като основен инструмент на демократизацията.

Една от най-атрактивните прояви ще бъде демонстрацията на отдалечено управление на учебен макет в лаборатория по „Безжични комуникации” към катедра ЕКИТ на Факултета по физика и инженерни технологии (ФФИТ). Тя ще се проведе от 18.00 часа в кабинет 315 – лаборатория DIPSEIL на Пловдивски университе. Демонстрацията ще направят студенти от магистърската специалност „Инженер по информационни и комуникационни системи” на ФФИТ.

В традиционния „Европейски кът” и тази година ще бъдат подредени информационни материали от проекти на университетски учени, свързани със съвременните технологии и приложението им в ежедневието, както и с участието на преподавателите от Пловдивския университет в научни разработки.

Националният фотоконкурс на тема „В люлката на цивилизацията. Моят поглед към Европа” е събрал над 1800 гласа.  Съревнованието бе обявено от екипа на проекта и проведено във Фейсбук, като първите 20 любителски фотографии, получили най-много гласове, оформят изложба. Фотоизложбата ще бъде показана пред академичната общност и гражданите на Пловдив от 23 до 29 септември в западния двор на Ректората на Пловдивския университет.

В рамките на съвместната програма на ПУ „Паисий Хилендарски” е включена и дискусията „Правата ни като граждани на Европа”. В нея ще се обсъждат въпроси като кой и къде създава европейските закони, знаем ли правата си на граждани на Европейския съюз, какво е съдържанието на Европейската харта за изследователи, кодексите и произтичащите норми на  поведение.

 

Гвоздеят на програмата за поредна година е забавен – концерт на Римския стадион под надслов „Музикално пътешествие из Европа”. За гражданите на Пловдив е предвиден дансинг под звуците на унгарски чардаш, виенски валс, испанско фламенко, френски шансон, гръцко сиртаки и музикална изненада в неравноделни ритми за финал.

ПУ „Паисий Хилендарски“ в партньорство с АМТИИ предвижда провеждане на Студентска конференция на тема „Семестрите в Европа и кредитите за равенството”. Тя ще се проведе в зала „КОМПАС“ на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски” на ул. „Цар Асен” №24. Студентите, участвали в програмата за академична мобилност „Еразъм”, подпомогнати от преподаватели и университетски координатори, ще представят впечатленията и идеите си от следването си в различни университетски градове в Европа: Гент, Берлин, Париж, Прага, Атина и др.

В Медицинския университет Нощта на учените стартира в късния следобeд - 16:00 часа в Аудиторния комплекс на бул. „Васил Априлов” №15А. Награда на ректора ще бъде връчена на най-добър утвърден изследовател и на млад учен. Ще бъде представено пред публика и изданието „Научни пътеписи – видяно и преживяно“, което включва есета и пътеписи на студенти и преподаватели, участвали в академична мобилност. 

За тези, които не се страхуват да бъдат в светлината на прожекторите и да защитят своята теза пред широка аудитория е дебатът „Европа, Америка или Азия - по-доброто място за наука и  обучение?“, с включун куиз между три отбора от преподаватели и студенти. Те ще са формирани на географски принцип и в състава им ще влизат утвърден учен, млад учен или докторант и студент. Медиците са подготвили още благотворителен базар и градинско парти, на които ще бъдат подредени изложби с колекции и ще се проведе разпродажба на кулинарни изделия и сувенири, изработени от учени и студенти.

Програмата в Университет по хранителни технологии ще стартира с презентация на тема „Въведение в тайните на науката за храните“. По-късно ще бъде представена книгата „Етеричните масла в кулинарията“, написана от студенти от УХТ. Млади изследователи ще разкажат за употребата на  етеричните масла в кулинарната технология, паралелно с презентацията им от 16:30 ч. в Аула „Милен Бешков“ в Ректората е организирана е и дегустация на ястия, създадени от студенти. Второ дегустаторско събитие е коктейлът, посветен на темата „Тайните на традиционните храни и напитки“. Той ще стартира в 19:30 ч. в учебния ресторант „Мартин Радклиф“ и фоайето на Ректората на УХТ.

През 2013 г. Пловдивският университет традиционно се включи в провеждащата се по едно и също време в цяла Европа „Европейска нощ на учените 2013” – K-TRIO (Researchers in Knowledge Тriangle, Учените в триъгълника на знанието). Събитието се организира за девета поредна година в България и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма „Хора”.

ПУ „Паисий Хилендарски” е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет, Клуб „Млади таланти”, Медицински университет – Пловдив, Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора, Русенски университет „Ангел Кънчев“. Програмата на Европейската нощ на учените 2013 се изпълнява с подкрепата на редица организации на национално и местно равнище като Съюза на учените в България, Българската академия на науките, АМТИИ, УХТ, Списание „Наука“ и др.