Вдовицата на Байо обжалва условната присъда на манекенката, убила мъжа й

Разочарована съм и от съда, и от прокуратурата, и от адвокатите, каза съпругата на Младен Кънев, загинал в катастрофа край Старо Оряхово

Манекенката Емилия Нанева, която през лятото на 2012 г. причини тежка катастрофа с две жертви, трябва да влезе в затвора, за да си прости сама. Tова заяви в студиото на Дарик Варна Десислава Кънева, съпруга на загиналия в инцидента Младен Кънев – Байо. Тя обжалва решението на Варненския окръжен съд, постановил 3-годишно условно наказание на подсъдимата след продължило по-малко от час съдебно заседание.

Водещ мотив на магистратите бе, че Нанева е самотна майка със 7-годишно дете и „след като вече са останали без родител четири нещастни деца, е законово допустимо да се прояви милосърдие там, където това е възможно, а именно по отношение на едно пето дете - детето на подсъдимата”. Съдебният състав изтъква също, че прокуратурата алтернативно е пледирала и за условно наказание, а адвокатите на пострадалите не са предложили подсъдимата да търпи ефективно наложената санкция и са предоставили изцяло решаването на този въпрос на преценката на съда.

„Мотивите, че Емилия Нанева е самотна майка и след като четири сирачета вече са факт, трябва да се помисли за петото - това ме покърти. Разочарована съм и от съда, и от прокуратурата, и от адвокатите. Не искам на всяка цена това момиче да изгние в затвора и детето й да остане само. За да може Нанева сама да си прости, тя трябва да влезе поне за малко в затвора. Негативното ми отношение е по-скоро към магистратите - не може да караш като малоумен по пътя, да убиваш и никой да не може да те постави там, където ти е мястото. Какъв пример е това за обществото?”, заяви Десислава Кънева. Тя е успяла да се свърже с Нанева чрез интернет. След катастрофата й изпратила покана за приятелство във „Фейсбук”, която манекенката приела.

„Няколко дни след катастрофата тя започна да публикува снимки. Четири дни, след като си убил двама души, не може да си пускаш снимка на плажа по бански, после във фитнес зала. След една-две седмици аз публикувах нещо лично за Младен и тя тогава разбра коя съм. Очаквах да се свърже с мен, но не прояви инициатива - аз бях тази, която й писа. Отговори ми, че много съжалява за случилото се. Всеки ден се молила и питала Господ защо не я е прибрал и нея. Пожелах й Господ да й пази детето”, разказа Кънева. След смъртта на съпруга й тя се грижи сама за децата си, които са на 6 и 11 години.

„С децата ми беше много трудно след катастрофата, за тях това беше огромен стрес. Синът ми е по-голям и разбра веднага, беше нещо покъртително. Малката ми дъщеря все още чака баща си и се надява, че той ще се върне”, каза през сълзи майката.
Децата на другата жертва в катастрофата Теодора Петрова остават кръгли сираци след смъртта на майка си. Те са на 14 и 18 г. и за тях се грижи семейството на вуйчо им.

Приятели на Младен възнамеряват да протестират пред Съдебната палата при обжалването на присъдата. „Мислим да се съберем и да покажем, че няма да оставим нещата така”, заяви Стилиян Стоянов. След катастрофата заедно с привърженици на ЦСКА, на който отбор е бил фен Младен, те блокираха района на инцидента.

Тежката катастрофа, при която загинаха Младен Кънев и Теодора Петрова стана около 5 ч. на 18 август 2012 г. в района на село Старо Оряхово. Жертвите са пътували в „Ситроен Ксара”, който е бил ударен челно от управлявания от 30-годишната Емилия Нанева джип „Тойота Хайлукс”. Преди катастрофата тя предприела изпреварване на завой, но не е успяла да се прибере навреме в своята лента, поради което се блъснала в насрещно движещия се автомобил с Кънев и Петрова. Нанева е ударила и колата, която се опитвала да изпревари. В нея са пътували семейство с малко дете, като нито един от тях не е пострадал.