И празничното шевствие на СУ каза "оставка"

Най-старото висше училище в България - Софийският университет отбелязва своята 125-та годишнина

За първи път в историята на университета откриването на академичната година започна с празнично шествие на студенти и преподаватели.

Ректорското ръководство, Академическият съвет и гости от академични и научни институции от България и чужбина, облечени в академични тоги и с ректорски регалии поднесоха цветя и венци пред паметниците на патрона на университета Св. Климент Охридски, на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и пред Паметника на Незнайния воин.

Тържественото начало на учебната година беше дадено пред катедралния храм „Св. Александър Невски". При преминаването си покрай сградата на Народното събрание, студенти и преподаватели от СУ скандираха „оставка”.

Проф. Иван Илчев се обърна към студентите с думите: Режат се лентички на магистрали, но е време, в което през последните 25 години никъде в страната не е вдигнат нов университетски корпус с парите на българския данъкоплатец. Нови сгради за ГДБОП и ДАНС има, но за университети няма. Време е когато актьорите стават популярни не защото играят "Хамлет", а защото участват в реклами, време, в което политиците искат да ни убедят, че сме прости, за да могат да ни управляват по-лесно. В това време патриотизмът не е на мода, на мода е да се ругае родината, каза още ректорът на Софийския университет и се обърна към студентите с думите "времето е ваше".