Билкарят-убиец се пазарил и с бивш банкер

Симеонов се отказал да обжалва пред Апелативния съд мярката си за неотклонение

Банките създадоха бизнеса на Любомир Симеонов. Той има кредити от доста банки, от "Булбанк" е най-големият. И аз, и колегите сме му помагали с каквото можем и сме били коректни с него. Изумен съм от неверните неща, които говори сега, както и от враждебните коментари по форумите по наш адрес. Сякаш фактът, че той е убил човек, остава на заден план." Това заяви пред "Труд" Веселин Желев, бивш шеф на клона на "Булбанк" в Карнобат, в момента пенсионер.

Според една хипотеза Желев също е могъл да бъде жертва на Симеонов, който застреля банкерката Павлинка Йовчева.

В понеделник сутринта бившият военен стреля показно в Бургас по шефката на "Дребно кредитиране" в "Булбанк".

Жената бе покосена на ул. "Поп Груйо" от куршум в сърцето.

Без грам разкаяние
След като се предаде сам, злодеят заяви, че бил притискан и изнудван от банковата институция и как му бил отказан кредит от милион и половина лева.

До момента Симеонов нито веднъж не е казал, че съжалява за извършеното престъпление, разкриха разследващи.

Пред служебната си адвокатка Ваня Радиева той споделил, че освен банкерката Павлинка Йовчева бил нарочил и бившия колега Веселин Желев, и новата шефка на "Булбанк" в Карнобат Таня Колева. Според него те били виновни, че бизнесът му с билките не върви, защото банката го съдела за невърнатия дълг. В крайна сметка решил да убие Йовчева за назидание.

Разказът на ключов свидетел

"20-ина дни преди Симеонов да убие Павлинка, ме покани на среща - разказа Желев. - Предложи ми процент, за да приема да ръководя оздравителната му програма от 2 милиона и 400 хиляди лева (от които 200 000 лв. за ДДС) , която имал от банката. Отказах и се разделихме. С него винаги сме имали коректни отношения. Затова отначало не повярвах, като научих за извършеното от него престъпление. А като чух, че съм могъл да бъда и на мястото на колежката, изпитах страх, естествено...

По време на срещата ми се стори, че Симеонов записва разговора ни, тъй като на няколко пъти оправяше неестествено джоба на якето си.

Ръцете си ги държеше долу, под масата, където човек може да държи и оръжие...
Попита ме дали Павлинка ще приеме да изпълни проекта му по оздравителна програма, след като аз му отказах. Добави, че ще бъде срещу добро заплащане.

Аз отговорих, че докато съм бил служител в банката, не се разрешаваше на служители да работят на частно с клиенти и го насочих към консултантски фирми в София или Бургас.

Сега той се опитва да изнудва банката, като разказва измислици, че тя му предложила строители за проекта. Трябва да се знае, че банката не може да му наложи строителна фирма, нито пък застраховател.

Кой би дал кредит на човек, който не погасява първичните си задължения по вече взети големи кредити? Никой. Години наред Симеонов е връщал само лихви, без да погасява главници, като в този период е закупил доста земя, машини и лични автомобили с оборотни пари от банката. Имал е одобрен проект, но не и с какво да го обезпечи.
Каквото и да говори, строителната фирма "Партньори", която той споменава като натрапена му, няма нищо общо с кредитирането на неговата фирма "Ветоника". 
Фирма "Партньори" е също клиент на банката и ползва кредити, които коректно и навреме погасява, подобно на много други фирми.

Освен това отпускането на кредити на Симеонов зависи от други хора, не се решава от покойната Павлинка, или от шефката на клона в Карнобат.

Аз лично съм предложил три варианта с цел да бъде разрешен инвестиционният му проект. Работих по тях старателно. Изумен бях, като чух, че е пожелал смъртта ми."

Злодеят предпочитал ареста

"Павлинка Йовчева си отиде без вина. Тя беше прекрасен човек и колега", коментираха вчера от банката. Вчера стана ясно, че Симеонов се отказал да обжалва пред Апелативния съд мярката си за неотклонение. По някакви причини, които са още неизвестни, той явно предпочита да си остане в ареста.