Птици изкълвали очите на обесените братя

Мъжете се обесили заедно като свършили храната, пиенето и парите, предполага кметът на Загражден

“Много са пили тия словачета, там има разпилени поне 10 шишета мастика и 20 бутилки бира от по 2,5 литра”, казват в смолянското с. Глогино. Преди дни местен овчар откри случайно телата на обесените братя Бранислав и Марсел Колесар. Момчетата правели почти всяка вечер сметка от по 50 лв. в местните магазини. Половината отивала за алкохол.

Хората изчисляват, че на вечер им се падат по 1 л твърд алкохол и 4-5 л бира. Бутилка узо и половин шише бира се въргаляли в местността Бекирова ливада, където телата им са открити.

“Досега не съм чувал за по-невероятна смърт. Няма как това да е убийство, хората тук са кротки, не се случват такива неща”, вълнува се кметът Венцислав Шишков пред 24 часа.

Управникът е един от първите, които са били до труповете. Лично той ги превозил с високопроходима уазка до моргата в Смолян.

Словаците си избрали за бивак място, до което води горски път. Местоположението му не издава, че са опитни планинари - нито има наблизо вода, нито сериозен заслон при евентуална буря.

Тъй като са били с велосипеди, паднали дървета върху него не им пречели. По-късно, за да закарат до болницата телата им, ги отстранили с резачка. “Няма как да са убити и обесени, дотам кола трудно стига, а и как да премине през падналите дървета и да ги закара точно там”, казва 73-годишният Асен Асенов.

Той изчисли, че за последните години между 5-има и 6-има души в Загражден се обесили, но словаците едва ли знаели този факт. Лично бай Асен не е контактувал със словаците.

“В Загражден през лятото минават стотици младежи като тях от чужбина или страната, харесват района за пешеходен туризъм и ние не можем да обърнем на всички внимание”, обясняват местните.

Двете тела са забелязани на заздрачаване. “Овчарят, усетил миризмата твърдеше, че е видял само един от труповете. Веднага се е обадил в полицията”, казва Шишков.

По-късно униформените откриват два трупа, вързани с гръб един към друг за шиите с обща примка от стоманено въже.

Братята избрали да се обесят на клон от единствения габър в боровата гора.

Най-вероятно то е намерено в гората. Такива въжета се използват за теглене на трупи. Клонът, на който са висели телата им на около 10 м височина, се счупил с времето и полуразложените трупове паднали близо до палатката им. Те са увиснали на габър, който е единственото широколистно дърво в боровата гора. Според разследващи гледката е била ужасяваща.

Не можело да се различи къде свършва тялото на единия и започва на другия. Месата на братята се разпадали и се сливали между кокалите им, сподели запознат с разследването.

Темата за жителите на Загражден е как двамата са се обесили заедно и потресаващата гледка на мястото от полуразложени трупове с изкълвани от птици очи. Край труповете под камък са открити документите на 35-годишния Марсел.

“Два дни след това на един камък открих личната карта на Марсел”, казва кметът. И двамата с фамилия Колесар са от Кошице. В района край палатката са намерени багажи, храна и 30 лв. Липсвали други документи, както и кредитни и дебитни карти.

“Нямаше валута в евро, дори един цент не бе открит. Не е моя работа да правя изводи, но сякаш са се обесили, като свършили храната, пиенето и парите”, разсъждава кметът на Загражден.

При обиска в багажа им са намерени и тефтери, изписани на словашки и английски, имало и разхвърляни листове с бележки, научи “24 часа”. “Възможно е да има предсмъртно писмо в част от тези бележки, но трябва преводач да види дали написаното има отношение към смъртта им”, каза прокурор Иван Спиров, говорител на окръжната прокуратура в Смолян.

Той отрече засега да има данни за предсмъртно писмо, написано от двамата братя, или пък съмнения за ритуално убийство, каквито слухове тръгнаха. В района на бивака нямало намерени спринцовки и дрога, за каквото се съмнявали местни.

Двамата се появили в Загражден преди около месец - на събора на селото на 31 август. Тогава се хванали да играят на общото хоро на мегдана. Опитвали се на руски да обясняват на местните, че са идвали тук и миналата година на лагер до близкото до Загражден с. Рибен дол.

През август м.г. последователи на движението “Рейнбоу” (“Небесна дъга”) от 3 континента по пълнолуние си направиха лагер в закътана местност край селото.

“Рейнбоу” е създаден в САЩ през 1969 г. от противници на войната във Виетнам с философия, заимствана от индианското племе хопи.

Шамани от това племе пророкували, че на Земята ще се появят хора без националност, които ще преобразят Земята и ще бъдат известни като войните на Дъгата. Местните се дивяха на близо 100-те рошави и изрисувани чужденци, като имаше представители от цяла Европа, Аржентина и Азия на възраст от 5-годишни деца до над 60-годишни мъже. Във философията на движението обаче липсват каквито и да било подтици към самоубийства на негови последователи.

Словаците по същия начин и сега си направили бивак насред гората с една двойна палатка и слизали често в селото да пазаруват. Не знаели обаче български и контактът им с местните бил с жестове и мимики. Знаели само “хляб” и “алкохол”.

“Започваха да пият още пред магазина”, разказват местните. Описват единия с руса дълга коса, а другия - късо подстриган и тъмнокос. Не се притеснявали от тях, тъй като момчетата били усмихнати, кротки и нормално облечени.

Последно пазарували в един от двата селски магазина на 5 септември. Като не се появили пак, хората помислили, че са си заминали. Словаците се движели с два велосипеда. В района не е открит автомобил и се предполага, че са дошли с колелата в Родопите.

“Първоначални данни за насилие няма, но се разследват всички възможни версии. Според аутопсията са починали от обесване преди 15 дни. Предстои да изясним дали намерените документи са на починалите, вероятно ще се прави ДНК експертиза”, каза прокурор Спиров.

От прокуратурата е направена връзка със службите в Словакия. До момента телата им не са потърсени от техни близки, каза прокурор Спиров. В представянето си на страницата си във фейсбук Бранислав Колесар е написал, че е завършил железничарско училище в Кошице и работи в Getrag Ford transmision в Манхатън.

Пак оттам става ясно, че е дошъл от Америка, за да прекара отпуска си с брат си. Двамата са запалени планинари и заради това са избрали Родопите като дестинация. Бранислав се увличал от религия и езотерика.  “Всичко предстои да бъде проверено, на всички е известно колко фалшиви профили има във фейсбук”, заяви магистратът.