Българин ограбил болната си леля

Българин в чужбина източи над половин милион долара от сметките на болната леля на майка си

Любомир Гаргов Любомиров източил парите на Мара МакГрегор, която страда от тежка деменция и е почти на 90 години. В крайна сметка след намесата на US властите се наложило Любомир да върне откраднатата сума. Племенникът успял да стигне до сметките на Мара, като първоначално станал неин попечител. Така получил изключителни пълномощия върху финансите й, включително и правото да извършва парични операции със сумите. Това му дало широко поле за изява в далаверите.  Мъжът започнал да тегли големи суми от сметките на болната жена и да ги прехвърля на свое име. Чрез поредица от трансфери, част от сумата достигнала до баща му Живко Гаргов, пише “Стандарт”.

През 2008 година Мара МакГрегор открива банкова сметка със сума $163 758,97. 
На 27.01.2009 Любомиров добавя себе си към нея и превежда $163 758,97 към сметка, която се води на името на него и на лелята. След това Любомиров прехвърля всички средства оттам към друга сметка, този път вече на негово име и на баща му Живко Гаргов. На 23.02.09 изтегля $175 605,00 и получава банков чек за тази сума, платим на Живко Гаргов. След това Живко депозира чека в спестовна сметка в банката HSBC. По този начин семейството на Любомир вкарва на свой влог парите на лелята, та дори посяга и на средствата на покойния й вече съпруг Алан МакГрегор.

Властите в САЩ обаче усещат това и започва разследване срещу Любомир. "Г-н Любомиров беше отстранен като попечител на имуществото", пише в доклад на публичния настойник за окръг Аламеда в Калифорния. "Отстраняването беше заради поверителен доклад, изготвен от съдебен следовател. Той разкри, че г-н Любомиров е бил обект на разследване от Службата за защита на възрастни хора относно редица направени неуместни действия и опити за такива, свързани с банковите сметки на Мара МакГрегор", пише в доклада.

"След като окръжието се намеси, г-н Любомиров предаде $542, 469,40 от нейните средства и даде съгласието си за неговото премахване като попечител на имуществото", се казва още в документите. Любомиров предава на публичния настойник изтеглената сума по адвоката си, но едва след като научава, че предстои полицейски доклад за опита му да бърка в меда. Той връща два банкови чека от Ситибанк на стойност от $70 194,35 и $88 922,69. Третият чек е от Уелс Фарго и е на на стойност $163 807,70. Установено е, че тези средства принадлежат към авоарите на покойния съпруг на Мара МакГрегор.