Преди да я сгази тираджията видял Добромира за 4 секунди

Животът

30-09-2013, 11:21

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сгазената майка тръгнала по шосето след заплаха

Полусляпата майка с бебето бе блъсната на АМ "Тракия"

Шофьор на камион отива на съд за смъртта на млада, полусляпа майка. Вещи лица установиха, че той е прегазил на магистрала "Тракия" Добромира Трахнова от Съединение.

Ужасната катастрофа стана миналия юни, когато полусляпата млада жена изпуснала последния автобус от Пловдив и тръгнала пеша за дома си. Тя успяла да стигне по Голямоконарско шосе, бутайки бебешката количка със сина си Красимир, но в нощта объркала пътя. Вместо да се качи по надлеза към Съединение, тя слязла на магистрала "Тракия". Намерила смъртта си при опит да пресече аутобана, пренасяйки над мантинелите невръстния си син с количката.

Първо била блъсната от камиона, а след това върху мъртвото й тяло преминала друга кола. Момченцето в бебешката количка оцеляло като по чудо.

Няколко дни по-късно шофьорът на лекия автомобил се предаде сам в полицията, но разследването установи, че не той е предизвикал смъртта на младата жена.

Оказало се, че на 8 юни миналата година обвиняемият Иван Торошанов получил от фирмата си празен курс от София към раковското село Стряма. Там той трябвало да натовари ремаркето и да превози стока към супермаркет. Когато стигнал 121-вия километър на магистралата, последвал удар, който счупил левия му фар. Водачът се обадил във фирмата си и казал, че вероятно е блъснал животно и не може да продължи по курса си. Веднага бил насочен към сервиз в Пловдив, откъдето няколко дни по-късно камионът заминал за ремонт в София. Минути по-късно върху вече мъртвата Добромира минала и лека кола "Деу Ланос", чийто шофьор Мирослав пътувал към Стара Загора. Той спрял, видял, че е прегазил човек, изплашил се и си тръгнал.

Когато случаят с младата майка нашумял в медиите, Мирослав се предал сам в полицията. Експертизите били категорични, че не той е убил Добромира Трахнова. Тя вече била мъртва след удара от камиона. Тялото на майката било видяно на магистралата от други трима шофьори, които спрели и се обадили на 112.

Вещите лица смятат, че не може да бъде установена точната скорост на ТИР-а, тъй като показанията на тахографа не били верни.

Според устройството по време на прегазването Иван Торошанов би трябвало да почива, а той всъщност е шофирал. Въпреки това експертите са категорични, че 4,07 секунди, или на около 93,85 метра преди сблъсъка, шофьорът трябва да е видял в тъмното силуета на младата майка, която бута през аутобана бебешка количка.

Водачът е имал техническата възможност да види пострадалата и бебешката количка преди сблъсъка, се казва в обвинителния акт.

Обвиненията на окръжната прокуратура в Пловдив срещу Торошанов са за причиняване на смърт по непредпазливост и за бягство от местопроизшествието. Предстои съдът да насрочи дата на процеса./ Монитор