127 студенти на практика в бургаската болница

Те са от специалностите "медицинска сестра»" и "рехабилитатор"

127 студенти ще преминат практическо обучение в бургаската болница през настоящата учебна година. Те са от специалностите "медицинска сестра»" и "рехабилитатор" на Медицинския колеж към Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

"Учебната практика присъства в учебните планове в първи, втори и трети курс на следването и зависи от теоретичната подготовка. От това зависи и в кое отделение ще бъдат разпределени практикантите. Тези, които са трети курс, вече могат да извършват всички манипулации, които извършват и медицинските сестри – поставяне на инжекции, пускане на системи, попълване на медицинска документация", обясни главната сестра на МБАЛ Бургас Татяна Пейчева.

Практиката продължава около 60 часа за първия семестър и е задължителна. Без нея е немислимо получаването на диплома за професионално образование по здравни грижи. Практикантите – медицински сестри, в момента са 71. Сред тях има и 12 момчета. Останалите 56 са от специалността «рехабилитатор» и преминават практическо обучение предимно в Отделението по физиотерапия и рехабилитация.

МБАЛ Бургас е регистрирана и за прием на стажанти от медицински специалности по проекта "Студентски практики" на Министерството на образованието и науката.